Home Ukraine Україна — українською Позбавлені найважливішого відчуття: вчені розповіли про ускладнення при втраті нюху

Позбавлені найважливішого відчуття: вчені розповіли про ускладнення при втраті нюху

48
0
SHARE

Наша можливість відчувати запахи не просто допомогла нам вижити протягом усього існування людства, а й непомітно впливає на наше загальне здоров’я. Намагаючись з’ясувати наслідки її втрати, вчені відк…
Наша можливість відчувати запахи не просто допомогла нам вижити протягом усього існування людства, а й непомітно впливає на наше загальне здоров’я. Намагаючись з’ясувати наслідки її втрати, вчені відкрили низку ключових змін в організмі.
Аносмію, вроджену відсутність нюху, часто не помічають і не надають їй значної уваги, але вона серйозно впливає на повсякденне життя багатьох людей. Якщо тимчасова втрата цього почуття через застуду може бути неприємною, то в тих, хто народився без нього, відбуваються набагато значніші зміни в повсякденному житті. У нещодавньому дослідженні вченими вивчалося те, як аносмія впливає на характер дихання і як це може позначитися на емоційному та фізичному стані людей, пише Smithsonian.
У Фокус.Технології з’явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
Дослідження, опубліковане в журналі Nature Communications і проведене під керівництвом професора Ноама Собеля з Наукового інституту Вейцмана в Ізраїлі, показало, що у людей з аносмією сам характер дихання відрізняється від тих, хто має звичайний нюх. Використовуючи носимий пристрій для відстеження потоку повітря в ніздрях, дослідники спостерігали за диханням 21 людини з аносмією і 31 людини з нормальними нюховими функціями протягом 24 годин.

Continue reading...