Home Ukraine Україна — українською Особливий союзник України у війні з Росією

Особливий союзник України у війні з Росією

128
0
SHARE

Віктор Константинов розповів, чому Британія – найпослідовніший партнер України в протистоянні російській агресії.
Повідомлення про плани України та Британії укласти довгострокову угоду в сфері безпеки виглядає різдвяним подарунком для нас — особливо на тлі нерішучості інших ключових партнерів. Нехай самого документа ще немає й судити про його масштаби наразі складно, є відразу кілька причин очікувати від нього більше, ніж від звичайних «добрих намірів» західних країн. Про підготовку угоди офіційні особи обох країн говорили ще влітку, керівник ОП Андрій Єрмак у серпні заявляв, що підписати її можуть до кінця 2023 року. Про оборонне співробітництво, зокрема повоєнне, домовляємося з великою державою, хоча вона й переживає не найпростіший період власної історії. І, зрештою, ця новина викликає довіру, бо Велика Британія залишається, мабуть, найпослідовнішим союзником України в нинішній війні.
Британія справді стоїть окремо в ряду наших друзів: тут практично немає впливових політиків і політичних сил, які ставлять під сумнів необхідність допомоги Україні або важливість масштабної військової підтримки нашої країни. Жодна з парламентських партій не виявляє сумнівів у тому, що нам потрібно посилати зброю (включно з важкою) та боєприпаси (включно з найсучаснішими). Британія — один із небагатьох партнерів, де нам не потрібно із завмиранням серця стежити за виборами, гадаючи, уріже новий уряд обсяги військової допомоги чи ні. Лондон із нами від самого початку війни: перші рішення про підтримку у військовій сфері з’явилися ще 2014 року, британці були серед перших, хто розпочав програми підготовки українських військовослужбовців, надав розвіддані та озброєння.
Ще 2020 року Україна та Британія підписали Угоду про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство, у якому значна увага фактично приділялася російській агресії та заходам, здатним їй протистояти. Спираючись на цю угоду, Лондон підтримав Кримську платформу, розширив військове та військово-технічне співробітництво — в односторонньому порядку, а не в межах колективних кроків західних інститутів. Після початку повномасштабного російського вторгнення британський уряд зміг оперативно надати нам зброю різноманітнішу та в більших обсягах, ніж багато західних країн (рішення щодо ракет Brimstone, морських дронів і низки інших систем ухвалювалися в межах угоди 2020 року).

Continue reading...