Home Ukraine Україна — українською Чому не можна їсти вишні з кісточками: чи дійсно вони отруйні

Чому не можна їсти вишні з кісточками: чи дійсно вони отруйні

113
0
SHARE

Всередині вишень містяться кісточки, які люди найчастіше випльовують під час вживання ягід. Але це не лише тому, що вони тверді. Яку отруту виділяє вишнева кісточка?
Всередині вишень містяться кісточки, які люди найчастіше випльовують під час вживання ягід. Але це не лише тому, що вони тверді.
Про те, чим шкідливі вишневі кісточки, написали в декількох виданнях. Зокрема, в Poison Control, Healthline та School of Food Science & Nutrition. Чи дійсно їхнє проковтування настільки небезпечне?
Кісточки деяких фруктів, зокрема і вишень, містять в собі хімічну речовину під назвою амигдалін. Коли вона потрапляє до тонкого кишківника, то фермент бета-глюкоронідаза перетворює її на ціанистий водень.
Звичайно, ціанистий водень надзвичайно небезпечний для людини. Насамперед, він перешкоджає транспортуванню кисню, може пошкоджувати деякі органи, зокрема, мозок, легені, серце. Ціанід також може призводити до раптової втрати свідомості, припинення кровопостачання життєво важливих органів, судом. Однак, звичайно, ступінь тяжкості симптомів залежить від того, яка кількість речовини потрапила до організму.

Continue reading...