Home Ukraine Україна — українською Перепочинок для VIPів: Хто тепер розслідуватиме справи топ-чиновників

Перепочинок для VIPів: Хто тепер розслідуватиме справи топ-чиновників

275
0
SHARE

Хто буде відкривати справи проти корупціонерів 112.ua розбирався, чому Генпрокуратурі не вдалося зберегти за собою слідство до 2019 року і які можливі наслідки матиме це рішення парламенту
Генпрокуратура відсьогодні втратила право розслідувати злочини, вчинені екс-президентами, вищими держчиновниками, членами Центральної виборчої комісії, депутатами Верховної Ради, керівництвом Генпрокуратури, головою Національного банку, суддями, правоохоронцями. Прокуратура мала право розслідувати злочини, підслідні Державному бюро розслідувань (ДБР), не довше 5 років з дня набрання чинності новим КПК (19 листопада 2012 року). Змінити ситуацію могли народні депутати, однак вони в четвер, 16 листопада, відмовилися навіть включати до порядку денного законопроект про продовження досудового слідства відомством на Різницькій до 2019 року.
Таким чином, тисячі кримінальних справ буде, щонайменше, тимчасово передано для проведення розслідування Національному антикорупційному бюро, який, звичайно ж, не має штату для проведення розслідування такої кількості кримінальних справ.
За все відповість НАБУ
Нагадаємо, що згідно з ухваленим у 2012 році Кримінально-процесуальним кодексом, протягом 5 років Генпрокуратуру мали позбавити слідчих функцій і передати їх Державному бюро розслідувань. Однак саме Держбюро з 2015 року, коли уряд ухвалив рішення щодо його створення як юридичної особи, і до сьогодні існує виключно на папері. 16 листопада було обрано лише голову бюро та його заступників. Депутати і генпрокурор Луценко вважають, що бюро зможе повноцінно запрацювати лише до кінця 2018 року.
Новини за темою: Труба і компанія. Хто буде керувати Держбюро розслідувань
Варто зазначити, що у зв’язку з відсутністю ДБР парламент вже продовжував для ГПУ можливість вести слідство. Так, парламент вже давав можливість Генеральній прокуратурі продовжувати роботу над справами Євромайдану. Розраховували на Різницькій і на чергове продовження термінів слідства. З цією метою в парламенті ще 10 листопада групою народних депутатів було зареєстровано відповідний законопроект, згідно з яким пропонувалося продовжити термін слідства за старими і новими справами Генеральної прокуратури до 2019 року. Однак, як кажуть, “не так сталося, як гадалося”. На ранковому засіданні у четвер депутати навіть не включили законопроект до порядку денного. Підтримали продовження слідства Генеральною прокуратурою лише 192 депутати за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Continue reading...