Home Ukraine Україна — українською Соцмережі, проплачені мітинги і розвідка: Мюллер докладно розповів, як Росія втручалася у...

Соцмережі, проплачені мітинги і розвідка: Мюллер докладно розповів, як Росія втручалася у вибори у США

298
0
SHARE

Мюллер докладно розповів, як Росія втручалася у вибори у США
Сотні росіян протягом кількох років брали участь у кампанії вартістю кілька мільйонів доларів, метою якої було вплинути на президентські вибори у США. Для досягнення цієї мети вони використовували соціальні мережі, проплачені мітинги та збір розвідувальних даних.
Про це у п’ятницю, 16 лютого, розповів спеціальний прокурор США Роберт Мюллер. Він розкрив деталі широкомасштабної та скоординованої кампанії, направленої на вплив на політичні процеси у країні, передає Bloomberg.
За словами Мюллера, кампанія була спрямована на критику кандидата у президенти США від Демократичної партії Гілларі Клінтон та на підтримку її конкурентів – сенатора Берні Сандерса та республіканця Дональда Трампа.
Прокурори надали надзвичайно докладну картину того, як росіяни використовували соціальні медіа, фальшиві мітинги та збір розвідувальних даних у США для підтримки радикальних груп, опозиційних громадських рухів та невдоволених виборців. Росіяни вступили у прямий контакт з більш ніж 100 американцями. Але громадяни США не знали, з ким мали справу.
Втім, ця “інформаційна війна” росіян не вплинула на результати президентських виборів, заявив журналістам заступник прокурора Род Росенштейн. Окрім того, обвинувальний висновок не наводить жодних прикладів того, що росіяни координували свої дії безпосередньо із штабом кампанії Трампа.
Роберт Мюллер висунув звинувачення проти 13 громадян Росії та трьох російських комерційних компаній. Окрім того, 12 лютого було висунуто звинувачення у крадіжці особистих даних проти мешканця Каліфорнії Річарда Пінедо, який співпрацює зі слідством. До кампанії із втручання у вибори США були залучені й інші люди, проти яких поки що не висунуто звинувачення.
Росія почала впливати на США у 2014 році
Згідно з обвинувальним актом, російська компанія “Агентство інтернет-досліджень” та її співробітники почали свою роботу у 2014 році, щоб у подальшому вплинути на вибори у США. Вони використовували фейкові акаунти у соціальних мережах, а також проводили політичні мітинги та спілкувалися з “небажаними особами”, пов’язаними з кампанією Трампа.
10 лютого 2016 року в інструкціях для учасників компанії ставилося завдання “використовувати будь-яку можливість критикувати Гілларі та інших (крім Сандерса і Трампа – ми їх підтримуємо)”. Вони також мали принижували кандидатів у президенти Теда Круза та Марка Рубіо, конкурентів Трампа у республіканських праймеріз.
Зусилля із впливу на вибори включали контакти з “непростими” чиновниками кампанії Трампа з метою “послабити, перешкодити та перемогти законні функції уряду”.

Continue reading...