Home Ukraine Україна — українською Подія дня: ЗСУ пішли в наступ на Херсонщині. Що відомо про бої...

Подія дня: ЗСУ пішли в наступ на Херсонщині. Що відомо про бої та лінію фронту на півдні

156
0
SHARE

Українська правда розповідає, що відомо про події 29 серпня та чому херсонський напрямок є важливим для української та російської сторін.
У середині липня міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що президент Володимир Зеленський наказав військовим деокупувати прибережні райони на півдні України.
З того часу на півдні України сталося багато подій, зокрема, Збройні сили перманентно завдавали ударів по мостах довкола Херсона та знищували склади з боєприпасами в тилах російського угрупування на Херсонщині. 
Втім, повномасштабним контрнаступом такі дії називати було рано, хоча градус його очікування в суспільстві був підвищеним.
На початку серпня британська розвідка повідомляла, що війна Росії з Україною ось-ось вступить у нову фазу, коли найзапекліші бої перемістяться на лінію фронту довжиною приблизно 350 км, що простягається на південний захід від Запоріжжя до Херсона паралельно до річки Дніпро.

Зрештою 29 серпня ОК “Південь” та ОВУ “Каховка” заявила про контрнаступальні дії на півдні України, зокрема на Херсонщині, що ЗМІ та соцмережі одразу ж сприйняли як початок великого контрнаступу.
“Українська правда” розповідає, що відомо про події 29 серпня та чому херсонський напрямок є важливим для української та російської сторін. Що відбувалось на Херсонщині 29 серпня?
Вранці оперативне угруповання “Каховка” оприлюднило відео, в якому російський окупант каже, що українська армія просувається на їхні позиції в області.

Прорив також підтверджували джерела УП в армії. А згодом у ЗСУ офіційно сказали, що ведуть наступальні дії на півдні.
Ввечері CNN з посиланням на джерело повідомило, що українські війська повернули з-під російської окупації чотири села: Нова Дмитрівка, Архангельське, Томина Балка та Правдине. (за даними УП, йдеться про інші села, інформація уточнюється – ред.).
Військовий, який говорив із журналістами, розповів, що основний напрямок наступу був на Правдине, а основна ціль – Херсон.
Протягом дня у Херсоні та Новій Каховці чули потужні вибухи.
Також, за даними голови Бериславської РВА Володимира Літвінова, Збройні сили завдали удару по Бериславському машинобудівному заводу на Херсонщині, куди окупанти стягнули техніку та живу силу.  
Українська влада закликала місцевих мешканців терміново евакуюватися, адже “розвиток подій потужний та динамічний”.
Також українців попередили: перебувати потрібно якомога ближче до безпечних місць, зробити запаси їжі/води, перевірити аптечки. Якщо поряд розташуваний військовий об’єкт ворога, варто переїхати.

Як виглядає фронт на Херсонщині?
Російські окупанти захопили Херсонщину із самого початку повномасштабної війни.
У перший день, 24 лютого, Україна втратила контроль над низкою населених пунктів, зокрема, Генічеськом та Новою Каховкою, Олешками. Окупанти підійшли під Скадовськ. 
Протягом наступних днів росіяни захопили також низку інших населених пунктів і переправу через Дніпро на підступах до обласного центру.
Тоді відхід українських військ на правий берег річки героїчно прикривали українські танкісти.
Докладніше: Герой України Євген Пальченко: Хочу показати “другій армії світу”, що українці можуть
У сам Херсон ворожі війська прорвались 1 березня. Однак міська влада продовжувала працювати в окупованому місті під українським прапором. Поки не почались репресії місто також регулярно виходило на мирні протести проти окупації.
Росія зайняла міськраду лише 25 квітня, коли фронт в області вже стабілізувався. На Херсонщині розгорнули масові репресії з викраденням місцевих мешканців.
Основні бої, в яких ЗСУ звільняли території на Херсонщині, були у березні та першій половині квітня. З того часу лінія фронту суттєво не змінювалась і сторони перейшли до позиційної війни. На відміну, наприклад, від Донецької та Луганської областей, де час від час українська армія була змушена відступати.
Як свідчать дані американського Інституту вивчення війни та неофіційна мапа бойових дій DeepState, станом на ранок 29 серпня лінія фронту виглядала наступним чином:

Мапа Інститут дослідження війни

Росія повністю контролювала Херсонщину вздовж кордону із Запорізькою областю, частина якої теж під окупацією.

Continue reading...