Home Ukraine Україна — українською Візит Зеленського в Брюссель: врожайний день для України

Візит Зеленського в Брюссель: врожайний день для України

145
0
SHARE

11 жовтня в Брюсселі минуло під знаком України: штаб-квартиру НАТО відвідав Володимир Зеленський відбулася перша Рада НАТО-Україна і чергова зустріч у “форматі Рамштайн”. Як це було – у репортажі DW.
Візит президента України Володимира Зеленського в Брюссель 11 жовтня став несподіванкою – вже традиційно робочі поїздки українського лідера не анонсуються. Про візит знали одиниці, оскільки був ризик, що якщо інформація випливе – його просто скасують. Не встигли бельгійські ЗМІ зранку повідомити, що цей день він проведе в їхній країні, як Північноатлантичний альянс (НАТО) змінив у своєму плані “спілкування зі ЗМІ генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга” на “спільний підхід до ЗМІ Столтенберга і Зеленського”. Не минуло й години після того, як новина поширилася у світових інформагентствах, як біля входу у штаб-квартиру НАТО з’явився сам Столтенберг, очікуючи на президента України.
Зустріч була теплою: Зеленський і Столтенберг віталися, немов приятелі, які нещодавно бачилися, – з посмішками, легкими обіймами, поплескуваннями і, схоже, з якимись внутрішніми жартами. Утім, так і є – буквально за два тижні до цього генсек Північноатлантичного альянсу побував у Києві.Столтенберг – Зеленському: Ласкаво просимо в НАТО
“Ласкаво просимо в НАТО: ваша боротьба – це наша боротьба, ваша безпека – це наша безпека, а ваші цінності – це наші цінності. Ми будемо підтримувати Україну стільки, скільки необхідно”, – сказав Столтенберг уже в присутності преси. З його промови одразу стало зрозуміло, що очікуються нові заяви про військову допомогу для України від союзників, і ці очікування виправдалися.
Протягом дня США, Великобританія та Фінляндія оголосили про нові пакети допомоги для України на сотні мільйонів євро. Данія і Бельгія говорили про винищувачі F-16 для України. Щоправда, якщо Копенгаген готовий поставити їх уже навесні 2024 року, то Брюссель – лише роком пізніше і лише коли пакет буде схвалений новим урядом. Канада надасть теплий одяг і обладнання для ЗСУ на десятки мільйонів доларів напередодні морозів.
Крім того, Столтенберг запевнив, що члени Альянсу вже наростили і продовжують нарощувати обсяги військового виробництва, щоб дати Україні можливості “вести справедливу війну і звільнити свою землю”.
Цей день він назвав “днем продуктивних зустрічей з питань підтримки України”. Дійсно, 11 жовтня в Брюсселі минуло під знаком України, адже окрім візиту Зеленського там відбулося одразу кілька пов’язаних із нею подій. Спочатку – засідання очолюваної США Контактної групи з питань оборони України – так званий “формат Рамштайн”.

Continue reading...