Home Ukraine Україна — українською Законопроєкт про мобілізацію. Про що сперечаються в Раді та коли чекати зрушень

Законопроєкт про мобілізацію. Про що сперечаються в Раді та коли чекати зрушень

134
0
SHARE

У Раді триває робота над урядовим законопроєктом щодо мобілізації. Вже сьогодні у профільному комітеті мають ухвалити фінальне рішення щодо подальшої .
У Раді триває робота над урядовим законопроєктом щодо мобілізації. Вже сьогодні у профільному комітеті мають ухвалити фінальне рішення щодо подальшої долі документа, втім до документа є низка питань, а також з’явилися й альтернативні версії.
Про що сперечаються в Раді та коли чекати зрушень стосовно законопроєкту про мобілізацію – читайте в матеріалі РБК-Україна нижче.
Під час підготовки матеріалу використовувалися заяви: голови
комітету ВР з питань антикорупційної політики Анастасії Радіної у Facebook, нардепів Олексія Гончаренка та Ярослава Железняка у Telegram та інтерв’ю голови комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневича для РБК-Україна.Недоліки та корупційні ризики
Комітет ВР з соціальної політики та антикорупційний комітет визнали, що мають певні питання до законопроєкту щодо мобілізації.
Зокрема перший комітет рекомендував доопрацювати проект. Зокрема враховуючи альтернативні. Також комітет ВР з соціальної політики радить розробити окремий законопроєкт про звільнення строковиків.
Водночас антикорупційний комітет вирішив, що законопроєкт Кабміну про мобілізацію містить корупційні ризики.
Згодом голова комітету Анастасія Радіна прояснила ситуацію і вказала, до яких саме норм відповідного законопроєкту є претензії, опублікувавши пост на Facebook-сторінці.
“Рішення Комітету не означає, що члени Комітету виступають проти вдосконалення процедури мобілізації. Навпаки. Мобілізація має бути справедливою, передбачуваною – і без корупційних дірок”, – написала Радіна.
За її словами, комітет пропонує вдосконалити як мінімум три моменти, подані у законопроєкті:
відмовитися від покладання на органи місцевого самоврядування обов’язку “забезпечити прибуття” військовозобов’язаних у військкомат, оскільки “обов’язок забезпечити прибуття без уточнення способу, в який це має відбуватися, може породжувати свавілля”;
чітко визначити, у які терміни та за яких умов ТЦК може ініціювати внесення військовозобов’язаних до реєстру боржників;
прибрати право районних (міських) комісій з питань направлення для проходження військової служби, а також комісій вищого рівня на власний розсуд надавати громадянам відстрочки від направлення на базову військову службу не за мобілізацією.

Continue reading...