Home Ukraine Україна — українською Повне блокування КПП та розсипане зерно: що відбувається на кордоні із Польщею

Повне блокування КПП та розсипане зерно: що відбувається на кордоні із Польщею

95
0
SHARE

Протести поляків на кордоні з Україною проти експорту нашого зерна спалахнули з новою силою після того, як ситуацію вдалося врегулювати після тривалих протестів восени 2023 року. Однак вже 9 лютого акції почалися знову.
Протести поляків на кордоні з Україною проти експорту нашого зерна спалахнули з новою силою після того, як ситуацію вдалося врегулювати після тривалих протестів восени 2023 року. Однак вже 9 лютого акції почалися знову.
Польські протестувальники заявляють, що знову почали блокувати кордон через політику Євросоюзу щодо українського зерна. Мовиться про те, що на польських аграріїв вже діють вимоги ЄС, а на Україну ще ні, проте транзит дозволений, тому українське зерно дешевше від польського і створює непомірну конкуренцію на ринку.Що відбувається на кордоні
Причини блокування кордону у лютому 2024 року ті ж самі, які оголошували й при блокуванні восени 2023. Єврокомісія ще на рік продовжила повне відкриття ринку ЄС для української продукції. На перший погляд, реакція Польщі виглядає логічною, однак не все так просто.
Блокування кордону не тільки не дає можливість перевозити зерно, а й створює на контрольно – пропускних пунктах кілометрові черги, які майже не рухаються. Це значно сповільнює постачання Україні критично важливих речей та погіршення відносин між нашою державою та країною, яка від початку повномасштабного вторгнення була одним із найсильніших союзників, Польщею.
Співлідер протестів польських фермерів на кордоні з Україною допустив блокування пасажирських перевезень у випадку початку контракцій з українського боку.
Лідер підкарпатського осередку руху “Ошукане село” Роман Кондрув заявив, що фермери поки невдоволені діями нового уряду у питанні імпорту з України і хочуть “більше, ніж обіцянки”.
Польські страйкарі розпочали більш жорстке обмеження руху транспортних засобів на кордоні з Україною.
“Медика-Шегині”. Польські фермери повністю заблокували рух вантажівок через пункт пропуску. Термін завершення такого блокування не повідомлявся.
“Долгобичув-Угринів”. Біля пункту пропуску протестувальники планують перекрити рух для усіх видів транспорту до 17.00 20 лютого.
“Зосін-Устилуг”. З 13.00 по 16:00 протестувальники мають намір обмежити рух автобусів, вантажних та легкових транспортних засобів в обидвох напрямках. Обіцяють пропускати лише вантажівки з гуманітарною допомогою.
“Корчова-Краківець”. До 21.00 20 лютого протестувальники планують блокувати рух вантажівок на виїзд з Польщі, крім тих, які перевозять критичні вантажі. При цьому, автобуси, мікроавтобуси, легкові автомобілі в обидва напрямки зможуть рухатися безперешкодно.
“Гребене-Рава-Руська”. Протестувальники з 13.00 20 лютого повністю заблокували рух в обох напрямках всіх категорій транспортних засобів, крім тих, які везуть критично важливі вантажі та гуманітарну допомогу.

Continue reading...