Home Ukraine Україна — українською Якою має бути державна політика підтримки розвитку та стримування небезпеки штучного інтелекту....

Якою має бути державна політика підтримки розвитку та стримування небезпеки штучного інтелекту. Частина друга

141
0
SHARE

Сергій Козьяков розповів, як Комуністична партія Китаю, ЄС та Україна регулюють розвиток ШІ.
У першій частині ми звернули увагу на те, як США та Велика Британія визначають лідерські тенденції регулювання ШІ. У той час як США мають більш децентралізований підхід, зосереджений на конкретних сферах застосування штучного інтелекту, Велика Британія вдається до методу впливу через ухвалення та дію політичних стратегій інших регуляторних інструментів.
А як це роблять Комуністична партія Китаю, найбільше в світі інтеграційне об’єднання — ЄС та Україна?
ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Давос 2024: перспективи та загрози розвитку штучного інтелекту та інших технологій

«Науково-технічна етика — це цінності та норми поведінки, яких необхідно дотримуватися під час проведення наукових досліджень, розроблення технологій та іншої науково-технічної діяльності», — Комуністична партія Китайської Народної Республіки.
Останніми роками стабільні інвестиції Китаю в індустрію й технології ШІ призвели до швидкого зростання економіки, пов’язаної зі штучним інтелектом. За даними звіту Стенфордського університету 2022 року, Китай у галузі ШІ й далі впевнено лідирував за загальною кількістю подань на отримання патентів, публікацій на конференціях і в журналах, публікацій у репозиторіях зі штучним інтелектом. Окрім того, Китай посів друге місце за кількістю cтартапів.
За п’ять років до цього, 20 липня 2017 року, Державна Рада з посиланням на матеріали з’їзду та наступні пленуми Центрального комітету Комуністичної партії Китаю (а як без них!) запропонувала План розвитку нового покоління штучного інтелекту, в якому було викладено амбітну стратегію досягнення до 2030 року розвитку китайської теорії, технології та застосування штучного інтелекту до провідних світових рівнів, «що зробить Китай головним у світі інноваційним центром штучного інтелекту, досягне видимих результатів у сфері інтелектуальної економіки та інтелектуального суспільства, а також закладе важливі основи для того, щоби стати провідною країною інноваційного стилю та економічною державою».
17 вересня 2021 року набрали чинності Керівні висновки щодо зміцнення комплексного управління алгоритмами мережевих інформаційних послуг, спрямовані на поступове встановлення комплексної моделі управління для безпеки алгоритмів, включно з добре налагодженою системою регулювання та стандартизованою екологією алгоритмів.
ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Давос: якими повинні бути принципи розвитку штучного інтелекту
25 вересня 2021 року Генеральна канцелярія Державної Ради та Генеральне управління ЦК КПК запропонували Етичні норми для ШІ нового покоління, які встановили шість основних принципів, зокрема: підвищення добробуту людей; сприяння справедливості та неупередженості; захист конфіденційності та безпеки; забезпечення керованості та достовірності; посилення підзвітності; підвищення етичної грамотності. Деякі види діяльності ШІ повинні відповідати 18 етичним нормам, які охоплюють норми управління, досліджень і розроблення, постачання та використання.
20 березня 2022 року Генеральна канцелярія Державної Ради та Генеральне управління ЦК КПК запропонували Висновки щодо зміцнення етичного управління наукою і технікою. 
На основі цих та інших стратегічних документів було ухвалено закони, що дають змогу Китаю ефективно змагатися за перше місце у світових перегонах із розроблення та застосування ШІ. 
У серії прогнозів «Що далі» Массачусетського технологічного інституту на 2024 рік зазначається, що політика фрагментованого та розрізненого регулювання ШІ в Китаї поступово змінюється. Згідно з цими принципами, держава запроваджує, наприклад, один комплект правил для служб алгоритмічних рекомендацій систем, схожих на TikTok, інший — для deepfakes і ще один — для генеративного ШІ. 
Але в червні 2023 року з метою розвитку більш довгострокової та комплексної перспективи Державна Рада Китаю оголосила, що починається підготовка закону про ШІ, який буде всеохопним за прикладом європейського Акта про ШІ.

Continue reading...