Home Ukraine Україна — українською У Путіна та Трампа схожі погляди на Україну – Фіона Хілл

У Путіна та Трампа схожі погляди на Україну – Фіона Хілл

136
0
SHARE

Чому зупинити Росію Путіна у війні проти України – справа Європи? Чи є загроза НАТО? Чого чекати Києву від Трампа? Інтерв’ю DW з Фіоною Хілл, ексрадницею адміністрацій США.
Фіона Хілл вважається однією з провідних західних експерток щодо Росії. Крім академічної кар’єри, вона співпрацювала з різними урядами США. В адміністрації президента Дональда Трампа Хілл від 2017 до 2019 року обіймала посаду старшої директорки з питань Росії та Європи у Раді національної безпеки, а також була заступницею помічника президента з національної безпеки. Від 2006 до 2009 року вона була співробітницею Національної ради з розвідки. На полях Мюнхенської конференції з безпеки наприкінці лютого 2024 року DW поговорила з нею про війну Росії проти України та реакцію Заходу.
DW: Європейські країни стали серйозно розглядати ймовірність війни з Росією, якщо вона нападе на країни НАТО. Це не фантазія. Але, з іншого боку, вони не готові на ризик, допомагаючи Україні. Тобто вони не готові віддати Україні всю зброю, яка в них є. Чому так?
Фіона Хілл: У Європі немає нікого, хто хотів би війни з Росією, як не хочуть її і США. Ми не оголошували війну Росії, незважаючи на ту пропаганду, яка походить від президента Володимира Путіна. Але Путін оголосив нам війну. Те, як він пояснює війну, дуже відрізняється від того, що він говорив два роки тому з приводу своєї “спеціальної військової операції з денацифікації України”. Зараз він говорить про те, що це екзистенційна війна Росії проти Заходу, і зображає Захід як такий, що перебуває в стані агресивної війни (з Росією – Ред). Ми намагалися жити відповідно до порядку, сформованого після закінчення холодної війни, розраховували на дивіденди від мирного співіснування. Сьогодні ми змушені визнати, що знаходимося зовсім не там.
І це стосується не лише питань ядерного стримування. Адже Путін поводиться, по суті, як шпана, і це дуже відрізняється від того, що ми бачили під час холодної війни. Він відверто говорить про застосування тактичної ядерної зброї для зміни ситуації на полі бою. Ми чули, як Путін сам говорив про більш масштабні воєнні дії. Є погрози з його боку на адресу сусідів. Росія нарощує своє військове виробництво в таких масштабах, що ми знаємо, – вона не відступить.
Отже, нам доведеться змиритися з тим, що тепер поряд з нами Росія, яка буде озброєна сильніше, ніж раніше. Це повернення до XX століття, це виробництво більшої кількості боєприпасів, техніки. Володимир Путін не дбає про кількість жертв, адже більше 300 000 людей або навіть більше вбито або поранено з російського боку, більше мільйона людей виїхали з країни, рятуючись від війни, і це не рахуючи жертв у самій Україні та в інших місцях.
Як нам показати Путіну, що війна – це не метод? На жаль, схоже, що ми можемо показати це лише шляхом нарощування власної сили та потенціалу. Путін думав, що він має можливість отримати те, що він хоче, шляхом обмеженого застосування війни. Ми не були готові до цього.
Якщо подивитися на США, згадаймо, що заявляв колишній президент Дональд Трамп і не він один: якщо Європа хоче серйозно ставитися до своєї безпеки, вона має збільшити власні витрати на оборону. Ви не можете передати на аутсорсинг свою безпеку, свої військові витрати та військове виробництво Сполученим Штатам – по суті на десятиліття вперед.
Якщо замислитись, то США рятували Європу під час воєн, починаючи від 1918 року, коли американська кавалерія увійшла до Франції при звільненні Парижа. Після Першої світової війни США, звичайно, відійшли від активної участі у справах Європи, і в результаті ми опинилися у Другій світовій війні. У Другу світову війну США вступили дуже неохоче лише після нападу японців на Перл-Гарбор у 1941 році. І від того часу США є фактором європейської безпеки. Це довгий термін.Трамп зацікавлений у використанні України в своїх цілях
Ви згадали колишнього президента Трампа, якого добре знаєте. Якщо він повернеться до Білого дому, якою буде його політика щодо України?
Президент Трамп ясно давав зрозуміти, що він не хоче нікому давати зброю. Він не хоче забезпечувати чиюсь безпеку безкоштовно. Якщо європейці та українці захочуть купити зброю, тоді, можливо, він буде дуже зацікавлений у цьому. Але він від самого початку ясно дав зрозуміти, що не хоче бути головним у підтримці України. Власне, навіть якщо згадати історію з імпічментом президенту Трампу, приводом до якого став телефонний дзвінок президенту Зеленському, – Трамп був більше зацікавлений у тому, щоби використовувати Україну у своїх цілях. Путін вважає, що Україна – це несправжня країна, і, на жаль, колишній президент Трамп думає схожим чином. Він не розмірковує про історію. Він не бачить те, що це історичний момент, випробування Заходу.
І в цьому урок для Європи. Йдеться про європейську безпеку. Україна – європейська країна. Це найбільша за площею країна у Європі, крім Росії. З великою чисельністю населення. Біженці з України біжать до Європи. Наразі йдеться про насильницьку зміну кордонів Європи після Другої світової війни.

Continue reading...