Home Ukraine Україна — українською Сонце, вітер і вода. Топ країн із "зеленою" енергетикою та який потенціал...

Сонце, вітер і вода. Топ країн із "зеленою" енергетикою та який потенціал України

134
0
SHARE

На поновлювані джерела за підсумками 2023 року вперше припало понад 30% світового виробництва електроенергії. При цьому ціла низка країн уже закриває .
На поновлювані джерела за підсумками 2023 року вперше припало понад 30% світового виробництва електроенергії. При цьому ціла низка країн уже закриває внутрішні потреби за рахунок “зеленої” енергетики.
Докладніше про світові тенденції, а також про стан та потенціал української чистої енергетики, – у матеріалі РБК-Україна.
Зміст
Сонце та вітер у чистій енергетиці: світові тенденції
Які країни повністю забезпечують себе відновлюваною енергією
Що із “зеленою” енергетикою в Україні та який потенціал Сонце та вітер у чистій енергетиці: світові тенденції
Згідно зі звітом кліматичного аналітичного центру Ember, завдяки розвитку сонячної та вітрової енергетики за останні 10 років майже на 2/3 уповільнилося зростання використання викопного палива. А частка відновлюваних джерел зросла з 19% у 2000-му до більш ніж 30% минулого року.
“Майбутнє відновлюваних джерел енергії настало. Розвиток сонячної енергетики прискорюється швидше, ніж будь-хто міг собі уявити”, – зазначив директор з глобального аналізу Ember Дейв Джонс.
За його словами, сонячна енергетика стає основним альтернативним джерелом. За підсумками 2023 року вона дала вдвічі більше електроенергії, ніж вугільні ТЕС.
Комплексний огляд охоплює 80 країн, на які припадає 92% світового попиту на електроенергію, а також дані щодо 215 країн. Передбачається, що зростання виробництва чистої енергії призведе до зниження виробництва за рахунок викопного палива на 2% у 2024 році.
“Зниження викидів в енергетичному секторі неминуче. 2023 рік, ймовірно, став поворотною точкою. Але темпи скорочення викидів залежать від того, наскільки швидко продовжиться революція у сфері відновлюваних джерел”, – додав Джонс.
Хоча роль викопного палива може почати скорочуватися, воно продовжує займати важливу частину у глобальній енергетиці – у транспортному паливі, важкій промисловості та виробництві тепла.
Світові лідери прагнуть збільшити частку відновлюваних джерел до 60% до 2030 року відповідно до угоди, яку уклали на грудневій конференції ООН щодо зміни клімату COP28 (Дубай, ОАЕ). Це вимагатиме від країн потроїти свої потужності “зеленої” енергетики протягом наступних шести років, щоб удвічі скоротити викиди в енергетичному секторі.
Минулий рік також став найкращим в історії для вітрової енергетики. Згідно зі звітом галузевої асоціації Global Wind Energy Council (GWEC), у 2023-му в світі розгорнули 116 ГВт нових потужностей. Це на 50% більше, ніж 2022 року.
Китай лідирує як за морськими, так і за наземними установками, за ним слідують США, Бразилія та Німеччина. Завдяки сильному зростанню в Нідерландах минулий рік став рекордним для Європи, оскільки нові морські вітроенергетичні потужності додали 3,8 ГВт. Рекордне зростання спостерігається і в інших регіонах. Наприклад, в Африці та на Близькому Сході, де були встановлені потужності на 1 ГВт – майже втричі більше, ніж у 2022 році.
“Приємно бачити прискорення зростання вітроенергетики, і ми пишаємося досягненням нового річного рекорду. Однак ще багато чого необхідно зробити, щоб забезпечити зростання”, – наголосив гендиректор GWEC Бен Беквелл.

Continue reading...