Home Ukraine Україна — українською Після 10 років на чолі НАТО. Чому Єнс Столтенберг йде з посади...

Після 10 років на чолі НАТО. Чому Єнс Столтенберг йде з посади та чим займеться далі

47
0
SHARE

Єнс Столтенберг залишає НАТО на початку жовтня. Свій багаторічний досвід роботи генеральний секретар Північноатлантичного альянсу може використати на .
Єнс Столтенберг залишає НАТО на початку жовтня. Свій багаторічний досвід роботи генеральний секретар Північноатлантичного альянсу може використати на новій посаді, яка також пов’язана зі сферою міжнародної безпеки.
Більше про Єнса Столтенберга, його роботу в НАТО та чим він займатиметься після звільнення – в матеріалі РБК-Україна.
Зміст:
Хто такий Єнс Столтенберг
На чолі НАТО. Виклики та досягнення
Чому Столтенберг йде з НАТО
Чим планує зайнятися далі Хто такий Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг народився в норвежській столиці Осло в 1959 році у родині відомого політичного діяча Торвалла Столтенберга. Його батько очолював міністерство закордонних справ Норвегії. Разом зі старшою сестрою Єнс з юних років брав активну участь у громадських акціях Норвезької робітничої партії (НРП).
Під час навчання на економічному факультеті Університету Осло Столтенберг очолив молодіжний рух партії. Деякий час працював журналістом щоденного видання “Arbeiderbladet”, яке було пов’язано з НРП.
У 1993 став депутатом норвезького парламенту, того ж року його призначили міністром промисловості та енергетики, у 1996-1997 – міністр фінансів.
У 2002 Столтенберг очолив Норвезьку робітничу партію. Двічі був прем’єр-міністром країни (2000-2001 та 2005-2013).На чолі НАТО. Виклики та досягнення
У 2014 році Єнс Столтенберг змінив Андреса Фог Расмуссена на посаді очільника НАТО. Він став першим генеральним секретарем Північноатлантичного Альянсу з Норвегії.
Столтенберг очолював НАТО на тлі загострення глобальної безпекової ситуації, зокрема через російську агресію, яка почалася з анексії Криму та переросла в повномасштабну війну; напруженість відносин із Китаєм; конфлікти на Близькому Сході.
Підтримка України
Війна Росії проти України стала головним викликом для Столтенберга на посаді. В одному зі своїх інтерв’ю генсек НАТО заявив, що найгіршим днем за його каденції було 24 лютого 2022, коли Росія наважилася на широкомасштабну війну проти України.
При цьому він зазначив, що Альянс міг зробити більше для того, аби запобігти повномасштабному вторгненню Росії.
“Я шкодую, що союзники по НАТО і саме НАТО не зробили більше для зміцнення України раніше. Якби Україна була сильнішою у військовому плані, поріг для нападу Росії був би вищим. Чи був би він достатньо високим, сказати неможливо”, – розповів Столтенберг.

Continue reading...