Home Ukraine Україна — українською Велика національна святиня: які легенди зберігає острів Хортиця

Велика національна святиня: які легенди зберігає острів Хортиця

65
0
SHARE

Хортиця – це більш ніж просто острів, це справжній символ української історії у всій її різноманітності. Які незлічені легенди та таємниці може розказ.
Хортиця – це більш ніж просто острів, це справжній символ української історії у всій її різноманітності. Які незлічені легенди та таємниці може розказати відвідувачам це неповторне місце?
РБК-Україна (проєкт Styler) розповідає про одну з найважливіших українських історичних пам’яток – острів Хортицю.Історія острова Хортиця
Історія острова Хортиця налічує багато століть і тісно пов’язана з розвитком українського козацтва.
Перші згадки про Хортицю відносяться до часів Київської Русі, коли острів використовувався як укріплений пункт. У XIV столітті Хортиця стала оплотом запорозьких козаків, які організували тут першу Січ – військове й адміністративне утворення.
Протягом наступних століть острів відігравав важливу роль у захисті південних рубежів України від татаро-монгольських нападів. У XVIII столітті, після ліквідації Січі, острів втратив своє стратегічне значення і був частково заселений селянами.
У середині минулого століття Хортиця стала природним заповідником, а в 1965 році отримала статус національного історико-культурного заповідника. Тут водяться благородні олені, косулі та дикі кабани. Скіфські кургани та “Скіфський стан”
На початку ХХ століття на Хортиці налічувалося 129 скіфських курганів, з яких зараз збереглося лише 28. Меморіально-туристичний комплекс “Скіфський стан” представляє реконструйовані та збережені давні поховальні насипи.

Continue reading...