Home Ukraine Украина — политика Резолюция ПАСЕ по Донбассу: почему Украина не сдержала удар?

Резолюция ПАСЕ по Донбассу: почему Украина не сдержала удар?

514
0
SHARE

NewsHubРИА Новости Украина — радиостанция “Голос Столицы”
В Парламентской Ассамблее Совета Европы приняли резолюцию по Украине. В процессе принятия данного постановления депутаты едва не проголосовали норму о проведении выборов в Верховную Раду на неподконтрольных территориях Донбасса, внесенную пророссийскими депутатами ПАСЕ.
Читайте также: Что грозит Пинчуку за “сепаратистскую” статью
Во время рассмотрения данного вопроса в зале украинская делегация и несколько проукраинских депутатов воспользовались правилами ПАСЕ, чтобы не допустить постановку этой нормы на голосование.
Подробнее данную резолюцию в эфире радиостанции Голос Столицы проанализировал политолог Олег Саакян.
(текст публикуется на языке оригинала)
Про що свідчить така зміна риторики в ПАРЄ?
— Це дуже очікуване для України, бо контекст змінюється. Зовнішньополітичний контекст для країни, скоріш за все, в 2017 році буде менш сприятливий. Більш того, я скажу, що тут Україна є не унікальною. Цей контекст буде менш сприятливий майже для всіх, бо ситуація в світі, особливо в західному, все більше і більше виходить з під контролю тих норм і тих правил, за якими вона функціонувала останніми десятиріччями. Тому, в принципі, ця хаотизація викликає радикалізацію позиції.
А ПАРЄ продемонстрували чітко ці тренди, бо ми побачили абсолютно реакцію різних країн, фактично закиди до радикальних позицій, проросійські позиції. Тобто загравання будуть посилюватися, більш того, я думаю, що в 2017 році і в найближче десятиліття ми не побачимо стійких коаліцій в підтримку чогось. Ми побачимо ситуативні союзи на підтримку конкретних цілей. На жаль, на сьогоднішній день мета багатьох європейських країн і їх еліт, виходячи з внутрішнього контексту, буде йти врозріз з національними цілями України.
Представники ПАРЄ вимагають продемонструвати від України конкретний прогрес в боротьбі з корупцією. Цей заклик буде почутий представниками української влади?
— Він, скоріше, буде почутий представниками української опозиції. Зокрема, позапарламентської опозиції, радикальної парламентської опозиції, що ми вже бачимо. Потрібно зазначити, що рішення ПАРЄ не є обов’язковими. Це є вимір загального тренду і об’єктивізації, виходячи з позицій інших парламентарів європейських і того, який є суспільно-політичний, суспльно-правовий стан речей в певній країні, зараз — в Україні.
І тут я б не тільки зазначав би корупцію, там і по свободі слова є моменти, і по правосуддю, по роботі журналістів. Тобто ми бачимо, що є дуже багато питань, по яких претензії збігаються, на жаль, як у західних політиків, так і в українського народу.

Continue reading...