Home Ukraine Україна — українською Виступ Порошенка на екстреному засіданні РНБО: повний текст

Виступ Порошенка на екстреному засіданні РНБО: повний текст

274
0
SHARE

Глава держави висловився про ситуацію, що склалася з блокадою тимчасово окупованого Донбасу, ситуацію в економіці і про торгівлю з окупантами
Сьогодні, 15 березня, на екстреному засіданні Ради національної безпеки і оборони України президент Петро Порошенко прояснив позицію влади щодо часткової блокади тимчасово окупованої території Донбасу, економічних зв’язків з державою-агресором і її “анклавом” на сході країни, а також закликав силові відомства припиняти будь-які сценарії зовнішньої і внутрішньої дестабілізації в Україні.
LIGA.net наводить повну стенограму виступу глави держави, яка опублікована прес-службою Адміністрації президента.
“Шановні члени Ради національної безпеки і оборони України!
Дорогі співвітчизники!
Я ініціював це екстрене засідання для того, щоб розглянути додаткові серйозні загрози національній безпеці, які виникли протягом останніх тижнів – внаслідок так званої блокади Донбасу, безвідповідальної антидержавної поведінки її організаторів і синхронізовані з ними дії окупантів.
Блокувати чи не блокувати? Підтримувати з окупованим районами бодай мінімальні економічні стосунки чи обрубати все? На ці питання можна відповідати по-різному. Залежить від того, якої ми дотримуємося стратегії.
Наша мета – очевидна. Відновлення територіальної цілісності України політико-дипломатичним шляхом. Реінтеграція неконтрольованих територій до складу Української держави. Возз’єднання їхніх мешканців з українською родиною. Це все те, що ми називаємо поверненням Донбасу в Україну і України – на Донбас. Це те, що покладено в основу нашої державної політики. Це те, за що віддають життя і проливають кров наші воїни. Це те, що підтримує переважна більшість українців і міжнародна спільнота.
Виходячи саме з такої стратегії, ми свого часу й залишили обмежені стосунки з підприємствами по той бік лінії зіткнення… Не з усіма, наголошую, а лише з тими, власники яких знайшли спосіб залишитися в правовому полі України. Хто зберіг свої підприємства під українською юрисдикцією. Хто платив податки до українського бюджету, включно, до речі, з військовим збором на підтримку українських Збройних Сил. Це гроші, які йшли Україні, які дозволяли вирішувати соціальні проблеми, проблеми людей, які жили на Донбасі і працювали на цих підприємствах і дозволяли зміцнювати обороноздатність нашої держави.
Подібна взаємодія утримувала на українській орбіті як мінімум сотні тисяч мешканців окупованих територій, які лише і тільки завдяки Україні мали роботу. Вона зменшувала негативний вплив війни на нашу економіку. Вона підживлювала металургію як одне з ключових джерел валютних надходжень до України. Створювала запас часу для остаточного вирішення проблеми енергетичної диверсифікації.
До речі, зима 16-17 років стала вже другою в нашій історії, яку ми прожили, не купуючи газу в Росії. Ми збільшили частку атомної енергетики і поклали край монополії росіян на постачання атомного пального за рахунок купівлі цього пального в США. Питома вага вугілля в енергетичному балансі країни також зменшується, але антрацит все ще потрібен, і в чималій кількості.
“Як можна говорити про гроші, коли війна і гинуть люди?! “, – кажуть прибічники блокади. Насправді є аргументи відповісти і на цю емоцію. Хіба для того, щоб зміцнити оборону, щоб профінансувати контрактну армію, забезпечити її зброєю, не потрібні надходження до Державного бюджету? Хіба з мене хтось зняв за це відповідальність як з Верховного Головнокомандувача? Хіба хтось позбавив Уряд України обов’язку дбати про відновлення економічного зростання, про зарплати, пенсії? Хіба не вимагаємо ми від Національного банку стабільності національної грошової одиниці, а від Міненерго – світла й тепла? Хіба нас перестали цікавити робочі місця і доходи громадян?
Справжній патріотизм – це не гасла вигукувати, а захищати інтереси громадян України.
І негативний ефект блокади для всієї України абсолютно очевидний, але кардинально вплинути на окупантів вона не здатна. Через сотні неконтрольованих Україною кілометрів українсько-російського кордону вони легко можуть отримати все, що їм треба – із Російської Федерації. І так само продати туди все, що їм треба. Пробні ешелони з українським вугіллям з окупованих територій вже пішли в Російську Федерацію.
За півтора місяці блокадники не наблизили, а віддалили перспективу повернення цих районів. Не посилили, а послабили вплив України по той бік лінії зіткнення.

Continue reading...