"Нафтогаз" переміг "Газпром" в стокгольмському арбітражному суді

286
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Стокгольмський арбітраж задовольнив головні вимоги Києва у газовій суперечці між Нафтогазом і Газпромом. Йдеться про контракт на постачання блакитного палива від 2009 року. Україна, Газпром, Нафтогаз, Суд Україна – Росія — Телеканал новин 24
Стокгольмський арбітраж задовольнив головні вимоги Києва у газовій суперечці між Нафтогазом і Газпромом. Йдеться про контракт на постачання блакитного палива від 2009 року.
Контракт, про який у 2009 домовилися тодішні прем’єри Юлія Тимошенко та Владімір Путін, фактично загнав Київ у газову кабалу. За ним ціна на блакитне паливо для України була значно вищою за середньоєвропейську.
Крім того він містив пункт бери або плати – тобто Нафтогаз щороку змушений був платити Газпрому за понад 50 мільярдів кубів газу. Навіть, якщо такого обсягу і не потребував.
При цьому не мав права його перепродувати. У 2014 році українська і російські компанії подали зустрічні позови до Стокгольмського арбітражу.
Газпром вимагав гроші за умовою «бери або плати», Нафтогаз хотів цей пункт скасувати, платити ринкову ціну на газ та можливість його реекспортувати.

Continue reading...