Home Ukraine Україна — українською НАБУ закликає Порошенка ветувати зміни до КПК

НАБУ закликає Порошенка ветувати зміни до КПК

228
0
SHARE

В Нацбюро вважають, що “судова реформа” містить низку суперечностей, що заблокує розслідування тяжких та особливо тяжких злочинів і унеможливить притягнення винних до відповідальності.
В Нацбюро вважають, що “судова реформа” містить низку суперечностей, що заблокує розслідування тяжких та особливо тяжких злочинів і унеможливить притягнення винних до відповідальності. За твердженням Національного антикорупційного бюро України, зміни до Кримінально-процесуального кодексу за законопроектом №6232 (так звана «судова реформа») містять низку суперечностей, які у разі набуття чинності, можуть паралізувати роботу органів досудового розслідування. Про це говориться у зверненні
НАБУ.
Найбільше, на їх думку, занепокоєння викликає поправка до ст. 219 КПК України, яка передбачає обмеження термінів досудового розслідування тяжких злочинів до 6 місяців з моменту внесення відомостей до ЄРДР, з можливістю продовження розслідування за рішенням суду ще на півроку. “Наголошуємо, розкриття і розслідування складних корупційних схем у такі стислі терміни є неможливим. Для прикладу, при розслідуванні схем, пов’язаних із виведенням коштів за кордон, детективи НАБУ виявляють ланцюжок, який складається в середньому з 7-10 ланок, через які вкрадені в українців гроші перераховуються кінцевим бенефіціарам. Для здобуття доказів у справі детективи мають проаналізувати банківські операції підприємства кожної ланки. За таких обставин тільки на розкриття банківської таємниці згідно ст. 164 КПК детективу знадобиться щонайменше 7-10 місяців, не говорячи про подальше проведення експертних досліджень”, – наголошують у Нацбюро.
Інший ризик нових норм КПК, на їх думку, – закриття в судовому порядку проваджень, в яких терміни досудового розслідування перевищують шість місяців, за ініціативи самих фігурантів поточних розслідувань. І, в запропонованих до Кримінального процесуального кодексу змінах відсутні перехідні положення, які б виводили з-під дії Кодексу поточні справи, де нікому не оголошено про підозру.

Continue reading...