Зброя Пайфера для України: Що криється у словах колишнього американського посла

223
0
TEILEN

Посол заявив про готовність США поставити зброю Україні Вашингтон на неофіційному рівні дає зрозуміти Москві, що якщо вона буде продовжувати опиратися і стояти на своєму в українському питанні, то США можуть почати постачання озброєння до України. Однак, поки це спосіб тиску, і Білий дім може почекати з виділенням гранту на закупівлю оборонної зброї для України через побоювання, що військова допомога США може опинитися у вирі корупційних схем
Днями колишній посол США в Україні Стівен Пайфер, який зараз працює старшим науковим співробітником в Інституті Брукінгса, заявив про те, що більшість інститутів американського уряду підтримують надання українській армії летальної зброї. На його думку, цю ідею підтримують голова об’єднаного комітету начальників штабів генерал Джозеф Данфорд, його заступник – генерал Пол Сельва, європейське командування Збройних сил США, а також міністр оборони, генерал Джеймс Меттіс. Пайфер сподівається на те, що президент США Дональд Трамп дозволить надати Україні летальну зброю і не буде продовжувати політику свого попередника з цього питання. Як повідомляє видання ABC News, радник президента США з національної безпеки Герберт Макмастер отримав три варіанти надання Україні гранту в розмірі 47 млн дол. на закупівлю оборонної зброї для стримування російської агресії. Цю новину підхопили українські ЗМІ. Тема надання Україні летальної зброї час від часу висвітлюється в урядових колах США з 2014 р., але до справи так і не дійшло. Тоді навіщо вона піднімається зараз?
Доцільність американської зброї
У США є достатньо прихильників надання Україні летальної зброї. Під час перебування в Україні на День незалежності міністр оборони США Джеймс Меттіс підтримав надання Україні оборонного озброєння і пообіцяв поінформувати президента і держсекретаря про своє бачення цього питання. Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер переконаний, що надання Україні оборонного озброєння необхідно для протидії агресії Росії. Прес-секретар держдепу США Гізер Ноєрт підкреслила, що США не виключають таку можливість, але поки відповідні рішення не ухвалювалися. На користь надання Україні летальної зброї висловлювалися сенатори-республіканці Джон Маккейн, Ліндсі Грем, Келлі Айотт. Сенатор Маккейн, голова комітету з питань збройних сил, вважає, що президентові варто надати Україні летальну зброю, щоб змусити Росію вивести свої війська з нашої території.
Новини за темою: Стівен Пайфер: Не думаю, що у мінських домовленостей є шанс на успіх
Коли мова заходить про американську зброю, то частіше всього маються на увазі засоби протиповітряної оборони (ППО) і протитанкові комплекси, зокрема ПТРК „Джавелін“, здатний з високою точністю вражати бронетехніку противника. Сенатор Келлі Айотт також пропонувала забезпечити Україну стрілецькою зброєю, гранатометами, бронетехнікою, бронежилетами, вибухівкою та засобами розмінування в 2014 р. Проте США обмежувалися наданням Україні нелетальної військової допомоги. З 2015 р. США поставили до України різне обладнання на суму 750 млн дол., включаючи транспортні засоби, зокрема джипи „Хаммер“, бронежилети, тепловізори, медичне та інженерне обладнання, переносні радіостанції, протимінометні радари, патрульні катери. Потреба в американській зброї в українській армії була відчутною у розпал активних бойових дій на Донбасі в 2014 р., коли українські добровольці і військові покладалися на допомогу волонтерів, коли вони вели важкі бої з російською армією в донецькому аеропорту, Слов’янську, Дебальцевому, Іловайську.
На цей момент життєво важливої необхідності в американській летальній зброї немає. За три роки війни ситуація в зоні АТО змінилася. На Донбасі спостерігається позиційна війна. Переважно сторони конфлікту обстрілюють позиції один одного з артилерії і мінометів, стрілецької зброї.

Continue reading...