Home Ukraine Україна — українською Чому Росія і США не домовилися про миротворців

Чому Росія і США не домовилися про миротворців

170
0
SHARE

Москва взяла тільки 3 з 29 пропозицій Вашингтона щодо миротворчої місії ООН на Донбасі.
Москва взяла тільки 3 з 29 пропозицій Вашингтона щодо миротворчої місії ООН на Донбасі.
Спецпредставник США по Україні Курт Волкер і помічник президента Росії Владислав Сурков знову зустрілися в Белграді, цього разу, щоб обговорити миротворчу місію ООН на Донбасі.
Про конкретику із зустрічі майже невідомо. Волкер і Сурков дали скупі коментарі і випустили спільну заяву, у якій говориться, що в Росії і США розрізняються концепції досягнення миру на Донбасі, але вони шукатимуть шляхи вирішення конфлікту в Україні.
Куратори США і Росії по Україні до цього зустрічалися 21 серпня в Мінську, а 7 жовтня – у Белграді.
Корреспондент.net вирішив розібратися, чому Москва і Вашингтон не можуть домовитися про миротворців ООН на Донбасі.
20 тисяч миротворців
10-11 листопада президенти Дональд Трамп і Володимир Путін зустрічалися у В’єтнамі на саміті Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва. Росія говорила про офіційну зустріч, але Трамп, імовірно, відмовився – і вони провели пару коротких бесід “на ногах”.
Однак вони підписали спільну заяву щодо Сирії, у якій говориться, що Росія і США продовжать боротьбу з “Ісламською державою”.
Напередодні саміту газета The Wall Street Journal написала, що, за словами американських і західних представників, США мають намір перевірити готовність Москви до припинення українського конфлікту, домагаючись того, щоб та дала згоду на розміщення 20 тис. миротворців на Донбасі .
Путін і Трамп у В’єтнамі // Фото: EPA
Зазначалося, що такий план Вашингтон найближчими днями запропонує російському керівництву. Ці пропозиції, як пише газета, є складовою частиною стратегії адміністрації Трампа щодо Росії, яка містить дипломатичні зусилля.
“Однак західні країни сумніваються в тому, що Росія виконає свої зобов’язання в рамках мінських домовленостей від 2015 року, які зобов’язують її вивести всі війська і бойову техніку з України і надати можливість Києву відновити свій контроль на сході”, – пише WSJ .
Розбіжності щодо миротворчої місії
Уперше про миротворців ООН на Донбасі заговорила Україна на початку 2015 року. Однак пропозиція Києва не здобула належного відгуку у світі. Ця тема періодично з’являлася в риториці української влади, але жива дискусія розпочалася у вересні 2017 року, коли на користь введення миротворців на схід України несподівано висловився Путін.

Continue reading...