Home Ukraine Україна — українською Президент підписав закон про сільську медицину

Президент підписав закон про сільську медицину

226
0
SHARE

Порошенко затвердив сільську телемедицину
Законом передбачено укомплектування закладів охорони здоров’я необхідним обладнанням і стартовим набором ліків і використання телемедицини.
© Сайт президента України © Сайт президента України © Сайт президента України © Сайт президента України
Президент України Петро Порошенко підписав закон “Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості”.
Підписання відбулось під час урочистого відкриття відділення невідкладної медичної допомоги з кабінетом телеметричного консультування і діагностування в селищі Окни в Одеській області.
“Це мій проект – проект, який дав надію сільській медицині”, – сказав президент. Він зауважив, що не можна посадити професора в кожне село, але при цьому він наголосив, що можна “запровадити унікальні технології ХХІ століття – провести Інтернет, видати планшет, зробити програму, забезпечити доступ до найкращого фахівця, забезпечити унікальне діагностичне обладнання”.
“Зняти кардіограму може медсестра, а прочитає її вже лікар – професор чи доцент, який миттєво поставить діагноз”, – сказав президент характеризуючи суть телемедицини, яка запроваджуватиметься на селі. Порошенко підкреслив, що цей підхід є надважливим відносно забезпечення точної і швидкої діагностики в “перші платинові хвилини”.
Читайте також: Реформи по-українськи. Що було досягнуто й чого очікувати?
Як зазначив міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, основна ціль закону – забезпечити якісну диспансеризацію у сільській місцевості, вчасне виявлення захворювань, насамперед генетичних на ранніх стадіях, системний нагляд за певними групами хворих, проведення профілактичних й оздоровчих заходів.
За словами міністра, сьогодні базова медицина на селі практично ліквідована. У 23 тисячах сіл та селищ — 4 тисячі амбулаторій та 12,7 тисяч фельдшерсько-акушерський пунктів. Їхній технічний стан – жалюгідний. У 75% із них відсутнє водопостачання, у 82% сільських амбулаторій немає санвузлів.

Continue reading...