Home Ukraine Україна — українською Російській мові в Україні нічого не загрожує – Клімкін

Російській мові в Україні нічого не загрожує – Клімкін

246
0
SHARE

Клімкін щодо висновків Венеціанської комісії: російській мові в Україні нічого не загрожує| СЕГОДНЯ
Міжнародній спільноті давно пора розібратися в складній мовній ситуації, яка виникла в Україні за століття російського панування, але російській мові в нашій країні поки нічого не загрожує.
Про це написав міністр закордонних справ України Павло Клімкін у колонці на “Європейській правді”.
“Хочу заспокоїти всіх стурбованих: російській мові в Україні нічого не загрожує. Вона, як і за часів СРСР, масово звучить на вулицях великих міст, вона широко присутня на українському телебаченні, вона і досі домінує в друкованих ЗМІ”, – написав Клімкін.
Він зазначив, що застереження Венеціанської комісії щодо можливої дискримінації російської мови в українській освіті в порівнянні з мовами ЄС може здатися формально мотивованим. “Але це тільки ще раз підтверджує, що міжнародному співтовариству давно пора розібратися в складній мовній ситуації, яка виникла в Україні за століття російського панування. Перш за все слід з’ясувати, який реальний статус і реальна роль російської мови в нашій країні”, – вважає міністр.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Закон про освіту: Венеціанська комісія офіційно оприлюднила рекомендації Україні
Клімкін констатував, що після виходу України з СРСР вона з домінантної імперської мови в один день формально перетворилася в мову російської національної меншини, але насправді російська мова вийшла далеко за межі етнічної самоідентифікації і в великій мірі витіснила українську в багатьох сферах нашого суспільства в цілому.

Continue reading...