Home Ukraine Україна — українською Патріарх Константинополя поставив Кірілла Гундяєва перед фактом майбутнього надання автокефалії УПЦ

Патріарх Константинополя поставив Кірілла Гундяєва перед фактом майбутнього надання автокефалії УПЦ

283
0
SHARE

Константинопольський патріарх Варфоломій повідомив Московському патріарху Кирилу про впровадження рішення про автокефалію в Україні.
Константинопольський патріарх Варфоломій повідомив Московському патріарху Кирилу про впровадження рішення про автокефалію в Україні.
З такою заявою після закінчення зустрічі двох престоятелів виступив митрополит Гальський Еммануїл, відповідальний за процес подання Томосу Україні. Про це повідомляє кореспондент Громадського з місця події.
«Константинопольська Церква сильна і у неї є можливості по всьому світу. Вселенський патріархат з його довгим життям і досвідом — перша церква в православній родині, він відіграє особливу роль. Тому рішення іноді виходять звідси. Головне питання, яке обговорювалося, — питання ситуації в Україні. Ви знаєте, що там розкол, що триває більше 25 років. Вселенський Патріархат вирішив використовувати всі шляхи, щоб вирішити питання надання автокефалії Українській православній церкві. Рішення було ухвалено в квітні. І ми імплементуємо це рішення. Про це було повідомлено Патріарху Кирилу під час його візиту» — зазначив Еммануїл.
Ієрарх наголосив, що питання подолання церковного розколу в Україні залишається важливим для Вселенського патріархату.
Розмова патріарха Варфоломія з патріархом Кирилом тривала дві з половиною години. Велику частину часу ієрархи розмовляли тет-а-тет у присутності перекладачів.
На початку зустрічі Патріарх Варфоломій тепло привітав гостя з Москви, проте відповідно до церковного протоколу не став називати його «Святійшим», натомість вживаючи слова звернення «Блаженство», що свідчить про верховенство Коснтантинопольского патріарха.

Continue reading...