Home Ukraine Україна — українською Порошенко ввів у дію рішення РНБО щодо захисту інтересів країни у Чорному...

Порошенко ввів у дію рішення РНБО щодо захисту інтересів країни у Чорному та Азовському морях

291
0
SHARE

Президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО від 12 жовтня, яке передбачає невідкладні заходи із захисту національних інтересів України на півдні та сході, а також на Чорному та Азовському морях. Ухвалене президентом рішення Ради Нацбезпеки має низку таємних пунктів.
Президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО від 12 жовтня, яке передбачає невідкладні заходи із захисту національних інтересів України на півдні та сході, а також на Чорному та Азовському морях.
Відповідний указ президента №320/2018 оприлюднено на сайті глави держави.
Читайте також Українська армія “знищила” ворожий десант на узбережжі Азовського моря (фоторепортаж)
«Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 жовтня 2018 року «Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів на Півдні та Сході України, у Чорному та Азовському морях і Керченській протоці» (додається, таємно, без підпунктів «б», «г», «ґ», «е» підпункту 1, підпунктів «а», «в», «г» підпункту 2, підпункту «в» підпункту 3, підпункту 5 пункту 1, підпунктів 1 – 3 пункту 2, пунктів 3-7, підпункту 3 пункту 8 – нетаємно)», – йдеться в указі.
Контроль за виконанням рішення РНБО покладено на його секретаря Олександра Турчинова. Президентський указ набуває чинності з дня його опублікування.
У відповідному рішенні РНБО констатується наявність спричинених російською агресією умов, які «можуть призвести до критичної дестабілізації економічної та суспільно-політичної ситуації, морської блокади узбережжя України».
Загрози для України, як зазначається, виникли через:
– зловживання з боку РФ положеннями міжнародних договорів щодо співробітництва в акваторії Азовського моря і Керченській протоці, «прагнення до повного домінування в Чорноморському регіоні, нав’язування власних умов розподілу морської акваторії та обмеження портової діяльності й рибного промислу України»;
– створення Росією наступального військового угруповання поблизу кордонів України;
– активізацію діяльності російських спецслужб проти України;
– незаконну господарську діяльність російської сторони з розвідки та видобутку корисних копалин на тимчасово окупованих територіях України, у тому числі на шельфах Чорного і Азовського морів, браконьєрський вилов морепродуктів у територіальному морі та у виключній (морській) економічній зоні України.

Continue reading...