Home Ukraine Україна — українською Синод визнав, що РПЦ анексувала Київську церкву, – Зоря

Синод визнав, що РПЦ анексувала Київську церкву, – Зоря

378
0
SHARE

Синод Вселенського Патріархату визнав незаконною анексію Київської Митрополії Російською Православною Церквою.
Про це на своїй сторінці у Facebook написав речник Київської патріархії архієпископ Євстратій (Зоря).
Згідно з його джерелами, Синод прийняв рішення про “визнання незаконною анексії Київської Митрополії Російською Церквою в 1686 р”.
Як відомо, у статті Вселенського патріархату “Вселенський престол і Українська церква” зазначалося, що “Канонічні кордони Російської Церкви були визначені, коли ця Церква була вивищена до статусу Патріархату в 1589 році і ніколи не була змінена ніяким Патріаршим чи Синодальним Томосом, Київська митрополія ніколи не належала до цих меж”.
Дослідники наголошують, що Київська митрополія (і вся нинішня Україна) існувала з часу її створення єпархією Вселенського Престолу, а її митрополити отримували свою хіротонію (рукопокладання, благословення – ред.) від Патріарха Константинопольського аж до 17 століття.
“Самовільне висвячення Гедеона на Митрополита Київського Патріархом Московським Іоакимом в 1685 році…викликало опір духовенства та мирян Київської митрополії. Лише після того як Вселенський Патріарх Діонісій IV, під жорстким тиском, у 1686 році дозволив Патріарху Московському рукопокладати кожного Митрополита Київського, духовенство та миряни цього регіону визнали патріарше висвячення Гедеона та його подальших наступників Патріархом Московським “, – йдеться у статті.

Continue reading...