Home Ukraine Україна — українською Як святкувати Водохреще: традиції й прикмети

Як святкувати Водохреще: традиції й прикмети

119
0
SHARE

Третє і завершальне велике різдвяно-новорічне свято відзначають сьогодні християни східного обряду. В народі його називають Йордан або Водохреще. У цей день, згідно з Біблією, – Ісус Христос був хрещений у водах річки Йордан. Під час цього обряду відкрились небеса, і Дух Святий у вигляді…
Третє і завершальне велике різдвяно-новорічне свято відзначають сьогодні християни східного обряду. В народі його називають Йордан або Водохреще.
У цей день, згідно з Біблією, – Ісус Христос був хрещений у водах річки Йордан. Під час цього обряду відкрились небеса, і Дух Святий у вигляді голуба зійшов на Ісуса, а з неба почувся голос: “Цей є Син Мій, в якому Моє благовоління”.
Опівночі перед Водохрещам вода в ріках, за повір’ям, стає особливою. Набрана з річки опівночі перед Водохрещам вода, вірили люди, – цілюща. “Знаючі” селяни зберігали її за образами на випадок поранення або тяжкої хвороби.
Ще за тиждень перед Водохрещам чоловіки прорубували на річці ополонку, випилювали з льоду великий хрест, ставили його над ополонкою.

Continue reading...