На виборах в Іспанії до парламенту пройшли п'ятеро заарештованих лідерів сепаратистів Каталонії

199
0
SHARE

На парлментских виборах в Іспанії депутатські мандати отримали п’ятеро заарештованих лідерів сепаратистського руху в Каталонії
El Pais
На дострокових парламентських виборах, що відбулися в Іспанії, депутатські мандати отримали п’ятеро лідерів руху за незалежність Каталонії, яких нині заарештовано. Про це повідомляє Deutsche Welle.
Як повідомляється, від партії « Ліві республіканці Каталонії » (ERC) у парламент пройшов колишній заступник голови Каталонії Оріел Жункерас. Окрім того, у верхню палату парламенту, Сенат, пройшов колишній міністр закордонних справ Каталонії Рауль Ромева, якого висунули від тієї ж партії.
Від блоку « Разом за Каталонію », що виступає за відділення від Іспанії та який очолює екс-голова регіону Карлес Пучдемон, мандати отримали Жорді Турулл, Жорді Санчес і Жозеп Рулле.
Нагадаємо, вибори в Іспанії відбулися в неділю, 28 квітня. За підсумками підрахунку 99,4% бюлетенів, провладна Соціалістична партія набирає найбільшу кількість голосів – 28,7%.
Правоцентристська Народна партія, яка неодноразово змінювала соціалістів у владі, отримала 16,7% голосів.
Ультраправа партія « Вокс » набрала 10,3% голосів. Таким чином, вона вперше проходить до парламенту.
Нагадаємо, що 1 жовтня 2017 року в автономному регіоні провели референдум про незалежність Каталонії, заборонений центральною владою і визнаний незаконним Конституційним судом Іспанії. Більшість тих, хто прийшов на референдум (явка склала 43%), висловилися за відділення від Іспанії.
Плебісцит відбувся в умовах жорсткого протистояння прихильників незалежності з поліцією і Нацгвардією. Повідомлялося про понад 800 поранених і трьох загиблих у Барселоні.
Через кілька тижнів тодішній голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон та інші каталонські лідери підписали декларацію про незалежність, після чого Мадрид запровадив у регіоні пряме управління, а керівників Каталонії звинуватили в заколоті.

Continue reading...