Home Ukraine Україна — українською Чи може Зеленський розпустити парламент і коли – 24 Канал

Чи може Зеленський розпустити парламент і коли – 24 Канал

241
0
SHARE

Успіх будь-якого сценарію розпуску парламенту, на який може розраховувати новий Президент України Володимир Зеленський, тепер залежить від судової влади. Володимир Зеленський, Новини політики, Новини України, Публікації, Розпуск Ради, Володимир Гройсман, Фундація DEJURE – Телеканал новин 24
Успіх будь-якого сценарію розпуску парламенту, на який може розраховувати новий Президент України Володимир Зеленський, тепер залежить від судової влади.
Основний закон наділяє президента повноваженням розпустити парламент. Але здійснювати він його може тільки в разі настання однієї з умов, визначених ст. 93 Конституції України:
1) протягом 1 місяця у Верховній Раді України не сформовано коаліцію депутатських фракцій відповідно до ст. 83 Конституції;
2) протягом 60 днів після відставки Кабінету міністрів України не сформовано персональний склад кабміну;
3) протягом 30 днів однієї чергової сесії не можуть розпочатися пленарні засідання Верховної Ради.
Відставки кабімну не було (у випадку прийняття заяви Гройсмана про відставку – буде, але додайте 60 днів, і це вже буде точно в межах півроку до припинення повноважень парламенту – строку, за який розпускати парламент не можна), пленарні засідання відбуваються. Тобто єдина можлива юридична підстава, яка може бути застосована – відсутність сформованої коаліції протягом місяця.
Головне питання – хто і як має чи мав “встановити” відсутність коаліції і, відповідно, з якого моменту рахувати цей місяць. Закон детально це не регламентує. Те, що Парубій оголосив про розпуск коаліції після виходу “Народного фронту” тільки зараз, не означає, що цієї ситуації не існувало у 2016 році.

Continue reading...