Home Ukraine Україна — українською Танки, артилерія та БТР: як Росія стала великим "постачальником" зброї для ЗСУ

Танки, артилерія та БТР: як Росія стала великим "постачальником" зброї для ЗСУ

99
0
SHARE

Успішний контрнаступ на сході дозволив Збройним силам України захопити багато трофеїв. РБК-Україна розбиралося, як Росія перетворилася на найбільшого постачальника важкої зброї для ЗСУ.
Зазначимо, проект Oryx – це нідерландський сайт оборонної аналітики та дослідження воєнних дій, який збирає інформацію з відкритих джерел. Його наповненням займаються колишні співробітники журналістського проекту Bellingcat. Особливої популярності набув у ході повномасштабної війни Росії проти України. Його матеріали регулярно цитують CNN, Reuters, The Guardian, Newsweek, CBS News, National Interest, а також “Радіо Свобода”, “Голос Америки”, DW та інші.
Як стверджує Forbes, Oryx є найнадійнішим джерелом інформації про російсько-українську війну, оскільки враховує лише візуально підтверджені втрати, його дані вважають мінімальними вихідними даними для оцінок втрат. Тобто усі далі наведені цифри є точно підтвердженими. Реальна кількість захопленої російської техніки може бути ще більшою.
За даними Oryx, з початку повномасштабного вторгнення в Україну російська армія втратила щонайменше 1 187 танків, 392 з них захоплено як трофеї . Причому були захоплені як відверто давні радянські зразки T-62, так і більш сучасні моделі від Т-80 до Т-90.

На сьогодні найбільшим західним постачальником танків до України є Польща, яка загалом передала до 300 бойових машин. Декілька десятків танків передала Чехія, 8 танків серії Т-72 надійшли з Північної Македонії. Окрім того, Словенія пообіцяла передати 28 модернізованих радянських танків Т-55.
Проте західні партнери досі не поставили до України жодного сучасного танка.

Continue reading...