Home Ukraine Украина — на русском 30 листопада: яке сьогодні свято. Заборони та традиції. День ангела

30 листопада: яке сьогодні свято. Заборони та традиції. День ангела

101
0
SHARE

Яке свято цього дня 30 листопада відзначається в Україні та у світі. Іменини, історія, прикмети та заборони | ВЕСТИ
30 листопада – 334-й день 2022 року, до кінця якого залишається лише 31 день. Сьогодні відзначається День свійських тварин та день захисту інформації. Крім того, у світі 30 листопада згадують про смертну кару та про хімічну зброю. А православні цього дня цього дня згадують Григорія Чудотворця. Ми розповімо про найважливіші події в історії, що відбулися цього дня, і хто зі знаменитостей святкує день народження.
День домашнього улюбленця
30 листопада святкують Всесвітній день свійських тварин, девізом якого стала цитата Лиса з твору Антуана де Сент-Екзюпері: “Ти назавжди відповідає за тих, кого приручив”. День домашніх улюбленців покликаний нагадати про почуття відповідальності за все живе на планеті, зокрема тварин.
Цей день неофіційний – його немає у календарі ООН чи офіційних календарях влади. Але за останні кілька років він набуває все більшого поширення у всьому світі – завдяки акціям зоозахисних організацій навіть зоопарків. Ідея про започаткування цього свята була озвучена на Міжнародному конгресі прихильників руху на захист природи, що проходив у Флоренції в 1931 році. Тоді різноманітні екологічні організації та природоохоронні суспільства заявили про готовність організовувати різноманітні масові заходи, створені задля виховання у людях почуття відповідальності за живе планети, зокрема і за свійських тварин.
Загалом, заходи, присвячені цьому дню, дуже різноманітні. Десь проводяться пікети на захист тварин, десь флешмоби, десь влаштовують суботник для створення притулку чи клініки для тварин тощо.
Міжнародний день “Міста за життя”
Міжнародний день “Міста за життя” відзначається 30 листопада на честь першого скасування страти в європейській державі. Цього дня у 1786 році Леопольд II видав указ, який скасовує смертну кару у Великому герцогстві Тосканському.
Парадокс: історія міжнародного дня “Міста за життя” починається у XVIII столітті, а відзначати цю дату розпочали лише у XXI-му! Лише 2002 року, коли в Римі було засновано Всесвітню коаліцію проти смертної кари, до якої увійшли правозахисні організації, які виступають за відміну смертної кари, вперше цей день проводився за ініціативи Общини святого Егідія та за підтримки вказаної Коаліції.
У день “Міста за життя” міста-учасники підсвічують якусь важливу пам’ятку або відому будівлю, символічно “оживляючи” її. Таким чином вони демонструють свою любов до життя і закликають до скасування страти. У першій акції взяли участь 80 міст – від Сантьяго у Чилі до Канберри в Австралії. У Римі підсвічували Колізей, у Брюсселі – Атоміум, у Мадриді – площу святої Анни. З кожним роком до ініціативи приєднується все більше міст, у тому числі й у країнах, які ще не скасували страту. Україна вже досить давно бере участь у акції.
День пам’яті жертв хімічної зброї
День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї – міжнародний день Організації Об’єднаних Націй, який відзначається щорічно 30 листопада. Його було засновано у листопаді 2005 року, а свою нинішню дату отримав у 2015 році.
Спочатку День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї відзначався 29 квітня. Така дата була обрана тому, що 29 квітня 1997 року набула чинності Конвенція про заборону розробки, виробництва, накопичення та застосування хімічної зброї та її знищення.

Continue reading...