Home Ukraine Україна — українською По всій Україні оголошено повітряну тривогу – DW – 13.12.2022

По всій Україні оголошено повітряну тривогу – DW – 13.12.2022

100
0
SHARE

Понад 80 відсотків опитаних українців у всіх регіонах країни підтримують деокупацію Криму й Донбасу, кажуть соціологи. Новини дня.
Війна Росії проти України – новини вівторка, 13 грудня (оновлюється).
++15.19++
Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні зареєстровано вже 154 випадки  сексуального насильства з боку російських військових, повідомляє Офіс генерального прокурора України. Нові факти встановлюються на деокупованих територіях, повідомляється на сайті відомства. Прокурори також зафіксували понад 100 фактів тортур із використанням струму. За цей час одну особу засуджено, стосовно ще двох до суду направлені обвинувальні акти, і ще шістьом військовослужбовцям РФ повідомлено про підозру.
++15.08++
Президент України Володимир Зеленський у телефонній розмові з президентом Євроради Шарлем Мішелем подякував йому за запрошення виступити на засіданні Європейської ради 15 грудня. “Обговорили роль ЄС та держав-членів у реалізації формули миру. Вдячні за збільшення на 2 мільярди євро Європейського фонду миру та розблокування нової фінансової програми обсягом 18 мільярдів євро. Відзначив необхідність швидкого схвалення 9-го пакету санкцій. Поінформував про прогрес у виконанні рекомендацій Європейської Комісії. Скоординували подальші кроки щодо руху України до членства в ЄС”, – написав Зеленський у Telegram у вівторок. В Україні масштабна повітряна тривога
++14.55++
По всій України оголошено повітряну тривогу. Сирени почали лунати з 14:40 на сході країни, потім у Києві та у решті областей. Українців просять пройти в укриття.
++14.46++
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс закликав Німеччину та інших союзників поставити Україні сучасні системи озброєнь. “Зброя радянського зразка закінчується не тільки в Україні, а й повсюдно. Така зброя і боєприпаси більше не виробляється або випускається тільки в дуже невеликих кількостях”, – констатував він у Вільнюсі. Таким чином Україна може зіткнутися з “фундаментальною нестачею боєприпасів”, побоюється глава МЗС Литви. У зв’язку з цим необхідно поставити Києву “новий вид зброї”, вважає він. “Найкращими новими видами озброєння, які можуть бути поставлені зараз, є західні бойові танки – такі, як німецькі Leopard або американські Abrams”, – резюмував Ландсбергіс, якого цитує інформагенція dpa.
++14.30++
ФРН виділить Україні додатково 50 мільйонів євро для підтримки країни в зимовий період. Про це заявила глава МЗС ФРН Анналена Бербок (Annalena Baerbock) у Парижі, де триває міжнародна конференція “Солідарність з українським народом”. Німецька урядовиця підкреслила, що українці конче потребують електрогенераторів та іншої техніки, що допоможе пережити зиму. “Самі гроші не врятують від морозів… тож, технічна допомога така важлива”, – додала вона, цитує інформагенція AFP.
++14.25++
Великобританія оголосила новий “пакет із 16 санкцій” щодо РФ та Ірану. Обмежувальні заходи спрямовані проти 12 представників командування ЗС РФ, а також проти іранських бізнесменів і чиновників, які беруть участь у виробництві та/або постачанні безпілотників Москві. В уряді Великобританії вказали, що під санкції підпав, зокрема, генерал-майор Роберт Баранов, який, за даними Bellingcat, очолював головний обчислювальний центр (ГОЦ) збройних сил РФ, працівники якого наводили ракети на цивільні об’єкти в Україні.
++14.18++
Президент Франції Еммануель Макрон на міжнародній конференції “Солідарність з українським народом” у Парижі оголосив виділення Францією 125 мільйонів євро допомоги задля підтримки стійкості України від російських ударів. До пакета підтримки зокрема увійдуть  додаткові 150 генераторів. “Президент Еммануель Макрон оголошує 125-мільйонний внесок Францією в негайну протидію України російським ударам, які занурюють Україну в пітьму і холод, зокрема надання ще 150 генераторів, мільйони світлодіодів і технічне обслуговування Південноукраїнської АЕС”, – написала речниця міністерства Європи та закордонних справ Франції Анн-Клер Лежандр у Twitter.

++13.47++
Єврокомісія профінансує придбання близько 30 мільйонів світлодіодних ламп для України, повідомила голова ЄК Урсула фон дер Ляєн (Ursula von der Leyen) у своєму Twitter. “Ми профінансуємо близько 30 мільйонів світлодіодних лампочок для України”, – написала вона. На тлі цього очільниця Єврокомісії зауважила, що в разі постачання Україні 50 мільйонів таких ламп від партнерів це заощадить 1 ГВт. “У темні часи ми стоїмо разом із нашими українськими друзями”, – запевнила фон дер Ляєн.

++13.22++
Офіційний Київ пригрозив Тегерану масштабними наслідками за поставки іранських озброєнь Росії. Про це розповів у коментарі онлайн-виданню “Європейська правда” речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко. “Українська сторона дала чітко зрозуміти: наслідки за підтримку війни проти України для Ірану будуть набагато масштабнішими, ніж потенційна вигода від його співпраці з Росією”, – сказав представник МЗС України. За його словами, українська сторона надала іранській “в достатньому обсязі” докази застосування іранських дронів російськими військами в Україні. “Маємо сотні зафіксованих фактів обстрілів території України іранськими дронами”, – йдеться у коментарі.
Напередодні іранський міністр оборони Реза Аштіяні заявив, що на зустрічі українських та іранських експертів українська сторона не надала доказів застосування Росією іранських безпілотників проти України.
++12.56++
Речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не приймає пропозицію президента Володимира Зеленського розпочати виведення російських військ з України на Різдво як ознаку готовності відмовитися від агресії. “Про це (виведення військ РФ з території України – Ред.) не може бути й мови”, – сказав речник Путіна, якого цитує російське державне пропагандистське агентство “РИА Новости”. 
Напередодні президент України Зеленський у зверненні до лідерів країн Великої сімки (G7) заявив, що РФ могла б розпочати виведення своїх військ з території України на Різдво. За словами Зеленського, це був би “конкретний змістовний крок до дипломатичного врегулювання”.

Continue reading...