«Візит президента Байдена – це підтвердження відданості Америки» – Моцик

84
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

«Що стосується Путіна, то йому дуже чіткий меседж, що він зробив велику помилку і злочин з тим, що напав на Україну»
Візит президента США Джо Байдена до Києва 20 лютого є підтвердженням відданості Америки боротьбі України з Росією у нинішній війні аж до повної української перемоги. На цьому в ефірі програми Радіо Свобода «Свобода LIVE» наголосив Олександр Моцик, український дипломат, надзвичайний і повноважний посол України у Сполучених Штатах Америки (2010–2015 роках). Він назвав цей візит історичним і зауважив, що США зацікавленні в якнайшвидшому припиненні війни РФ проти України.
– Коли я зранку виїхав на роботу, а я живу за містом, почув, що в Києві перекриті деякі вулиці. Для мене вже темниці не було, щоб мати сьогодні найвищого гостя, принаймні за півтора десятиріччя, саме президента Джо Байдена, що Байден сьогодні буде в Києві.
– А чому? Там ще були зранку ізраїльські депутати. Теж були світлини. Я подумала, може заради них перекрили.
– Ви знаєте, коли перекривається, то це прикривається з точки зору безпеки. І безпека американського президента є явищем найбільш таким серйозним, і для мене стало зрозуміло, що це буде візит. Хочу сказати далі, що візит справді історичний, і з точки зору, що у нас зараз іде війна, ми чинимо опір російській агресії, боремося за те, щоб агресора перемогти.
І візит президента Байдена – це підтвердження відданості Америки і особисто президента, його адміністрації цій боротьбі і допомоги нам у боротьбі з Росією аж до повної нашої перемоги над агресором, звільнення всіх українських земель і виконання одного плану, про який сказано у пропозиціях нашого президента Зеленського, який складається з 10 пунктів. Америка з нами, Америка дуже сильно з нами, це дуже важливо.
– В мене немає сумнівів у тому, що в Києві і загалом в Україні дуже позитивно ставляться до цього візиту. Ми бачимо позитивні заяви українського політикуму. Я вже мовчу про ту кількість жартів і мемів, які з’явилися в інтернеті від звичайних інтернет-користувачів: Бадейн у черзі за перепічкою, Байден у черзі за кавою.
– На Заході цей візит говорить про те, що Захід єдиний, колективний Захід єдиний у допомозі Україні і лідером колективного заходу є Сполучені Штати Америки і персонально президент Байден.
Що стосується Путіна, то йому дуже чіткий меседж, що він зробив велику помилку і злочин з тим, що напав на Україну. Перше – він зробив помилку. Думав, що Захід розколотий, і він зробив помилку. Надіявся на те, що Україна слабка і що тут російську армію, армію агресора будуть вітати з квітами. Тобто він дуже помилився і зараз пожинає плоди. І мова йде про те, що Україна обов’язково переможе. Але звичайно, що ми зацікавлені в тому, щоби ця перемога настала якнайшвидше, щоб наші землі були звільнені якнайшвидше.
І в цьому контексті нам дуже важлива допомога з боку колективного Заходу. І перш за все – це зброя. Друге – це фінанси, допомога фінансова Третє – це санкційний режим проти Росії і персонально проти всієї кремлівської верхівки. І четверте – це допомога Україні в боротьбі з російською пропагандою, яка так засмітила так, отруїла мізки переважний більшості росіян і користується, на жаль, впливом у всьому світі. І це все це дуже важливо, що візит відбувся сам по собі. Це дуже важливо, і що візит був ще і напередодні першої річниці нападу, цієї повномасштабної війни Росії проти України. Ну і вдень, коли Україна вшановує загиблих героїв на Майдані.
Люди прості розуміють, що від того, як вона буде допомагати, саме Америка і саме лідер Америки, багато в чому залежать темпи того, як будем просуватися швидко до нашої перемоги. Тому що Америка не тільки сама допомагає, і ця допомога справді фантастична, велика і важлива, лише Америка є лідером у тандемі: Сполучені Штати Америки, Європейський союз.
Ну дивіться, Барак Обама прийшов до влади, тобто був обраний багато ще в чому й тому що він обіцяв закінчити дві війни: війну в Афганістані і війну в Іраку.

Continue reading...