Home Ukraine Україна — українською Загострення у Придністров'ї. Навіщо РФ нагнітає обстановку та як реагує Україна

Загострення у Придністров'ї. Навіщо РФ нагнітає обстановку та як реагує Україна

108
0
SHARE

РБК-Україна зібрало все, що відомо про ситуацію в Придністров’ї та як реагує Україна на вкидання про вторгнення.
До роковин російського вторгнення в Україну загострилася ситуація біля її південно-західного кордону. На тлі новин про можливий переворот у Молдові нагадали про бажання очистити Придністров’я від “миротворців”, а Москва вже звинувачує Київ у нібито підготовці наступу на окупований регіон.
РБК-Україна зібрало все, що відомо про цю ситуацію.
Першим цю тему два тижні тому публічно порушив президент України Володимир Зеленський. На спецзасіданні Європейської ради він повідомив про перехоплення детального російського плану щодо повалення проєвропейської влади у Молдові.
За його словами, він одразу розповів про це молдавській колезі Майї Санду. Невідомо, чи була команда з Кремля розпочати реалізацію плану, але українська розвідка побачила готовність Росії до конкретних дій.
Служба розвідки та безпеки Молдови підтвердила одержання плану від української сторони. Там також зазначили, що було виявлено деякі дії, спрямовані на підрив державності, дестабілізацію та порушення громадського порядку. Більш детальну інформацію у спецслужбі відмовилися розкривати через ризики зриву оперативних заходів.
За декілька днів Санду все ж таки поділилася подробицями. За її словами, російський план передбачав диверсії, захоплення державних будівель та заручників, а також зміну влади руками проросійської опозиції, партії “Шор”, ветеранів, колишніх співробітників правоохоронних органів та оточення олігарха Влада Плахотнюка. Мета – зупинка євроінтеграції Молдови та використання її у війні проти України.
“Документи, отримані від наших українських партнерів, вказують на місця та логістичні аспекти організації цієї підривної діяльності. План також передбачає використання іноземців для насильницьких дій. Наприклад, матеріали містять інструкції щодо правил в’їзду до Молдови для громадян Росії, Білорусі, Сербії та Чорногорії”, – розповіла Санду.
На її заяву відреагували в Сербії, вимагаючи надати всю інформацію про можливу участь її громадян у підготовці перевороту. Сербський президент Олександр Вучич заявив про підтримку територіальної цілісності Молдови.
Держсекретар США Ентоні Блінкен на зустрічі з Санду висловив стурбованість планами Росії, при цьому в Білому домі зазначили, що не мають доказів. Секретар РНБО України Олексій Данілов говорив, що у перевороті планувалося задіяти “чеченських рятувальників”, яких після операцій у зруйнованій землетрусами Туреччині планувалося перекинути до Кишинева.
Напередодні Зеленський на прес-конференції до роковин повномасштабної війни повторив, що Росія може готувати вторгнення до Молдови, оскільки Володимиру Путіну треба показати якісь перемоги і зараз він намагається знайти слабкі місця.
Молдова є однією з пострадянських країн, яка постраждала від російської агресії. Ще з початку 1990-х придністровський регіон де-факто контролює “миротворчий контингент” з Росії. Після вторгнення в Україну загроза так званої “ПМР” зросла, оскільки потенційно це ще один плацдарм, який росіяни можуть використати для удару.
З новою силою ситуація загострилася після відставки молдавського прем’єра Наталії Гаврилиці та призначення нового кабінету на чолі з Доріном Речаном – радником Санду з питань нацбезпеки, секретарем Вищої ради безпеки та прихильником жорсткого вирішення проблеми Придністров’я.
“Ми повинні домогтися однієї фундаментальної речі – демілітаризації Придністров’я. Після цього слідує все інше, і дуже важлива економічна та соціальна інтеграція наших громадян, які там перебувають, але на першому місці – демілітаризація”, – говорив він, у тому числі маючи на увазі евакуацію російських військ.

Continue reading...