Home Ukraine Україна — українською Всі підрозділи армії РФ покинули Нову Каховку – генштаб ЗСУ – DW...

Всі підрозділи армії РФ покинули Нову Каховку – генштаб ЗСУ – DW – 23.03.2023

103
0
SHARE

У генштабі ЗСУ заявляють, що всі підрозділи російської армії, які були розміщені у Новій Каховці Херсонської області, залишили місто. Новини дня.
Війна Росії проти України – новини четверга, 23 березня.
++19:00++Всі підрозділи армії РФ покинули Нову Каховку – генштаб ЗСУ
Станом на 22 березня всі підрозділи армії РФ, які були розміщені у Новій Каховці Херсонської області, залишили місто, заявив у вечірньому зведенні в четвер генеральний штаб Збройних сил України.
++18:38++Фінляндія подвоює для України машини на базі Leopard 2
Міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен повідомив, що в складі нової партії військової допомоги Україна отримає ще три бойові машини на базі танка Leopard 2 на додачу до трьох переданих раніше. 
Вони оснащені кулеметами замість традиційної гармати та призначені для знешкодження мін й інших вибухонебезпечних предметів.
Оголошений сьогодні пакет допомоги став уже 14-м від Гельсінкі. 
++18:08++
Президент України Володимир Зеленський заявив європейським лідерам, що затримки з відправкою винищувачів і ракет дальнього радіусу дії можуть продовжити війну. Виступаючи онлайн на саміті Європейського Союзу він також закликав накласти більше санкцій на Росію, прискорити роботу над заявкою України на членство в ЄС і посилити підтримку запропонової ним “формули миру”, повідомляє AFP.
++17:45++Словаччина передала Україні перші чотири винищувачі МіГ
Словаччина передала Україні перші чотири радянські винищувачі МіГ-29, повідомила речниця міністерства оборони країни.
Всього Словаччина пообіцяла Україні 13 МіГів: 10 боєздатних винищувачів і ще три моделі як донори для запчастин. Решту дев’ять літаків країна має передати найближчими тижнями.
Словаччина стала другою країною НАТО після Польщі, яка вирішила передати напряму Україні свої бойові літаки. Крім того, словацький уряд повідомив, що разом з МіГами надасть Україні радянські зенітно-ракетні комплекси “Куб”.
++17:15++
Агентство Bloomberg стверджує з посиланням на джерела, що засновник приватної військової компанії “Вагнер” Євген Пригожин готується згорнути її операції “Вагнер” в Україні та “знову зосередити свою увагу на Африці”. За даними видання, це пов’язано з тим, що російські силовики і політичний істеблішмент вважають Пригожина загрозою і “починають вствляти йому палиці в колеса”. Останнім часом ПВК “Вагнер” зіткнулася з нестачею бойовиків через заборону вербувати ув’язнених, а також з нестачею боєприпасів через припинення поставок з боку міністерства оборони РФ, ідеться в матеріалі.
Сам Пригожин заявив: “Я не знаю, що повідомляє Bloomberg, але, мабуть, вони знають краще, ніж я сам, що ми будемо робити далі. Поки ми потрібні своїй країні, ми воюємо на території України”.
++16:46++Кірбі назвав ідіотом нагородженого РФ пілота, який збив дрон США
Координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки при Білому домі США Джон Кірбі розкритикував міністерство оборони РФ за нагородження пілотів, причетних до аварії американського військового дрона MQ-9 Reaper над Чорним морем.
“Я не знаю жодної армії у світі, яка б нагородила пілота за те, що він врізався в безпілотник. Якщо це хоробрість, то, мабуть, у них інше визначення. Мені взагалі незрозуміло, чому вони нагороджують за хоробрість пілота, який в гіршому випадку зловмисно наражав на великий ризик себе і майно США, а в кращому – просто ідіот”, – цитує Кірбі агентство AFP.
Міністр оборони РФ Сергій Шойгу нагородив орденами та медалями пілотів російського літака Су-27, які збили американський дрон MQ-9 над Чорним морем.
++16:16++Угорщина не арештовуватиме Путіна
Угорщина не заарештовуватиме президента Росії Володимира Путіна, якщо він прибуде в країну, заявив глава канцелярії прем’єр-міністра Віктора Орбана Гергей Гуйяш, додавши, що для цього не буде законних підстав. 
Угорщина підписала і ратифікувала Римський статут, але “він не був вбудований в угорську правову систему”. “Ми можемо посилатися на угорське законодавство і, виходячи з цього, ми не можемо заарештувати російського президента”, – сказав Гуйяш. Він додав, що уряд “не сформував позицію” щодо ордеру на арешт Путіна, який минулого тижня видав Міжнародний кримінальний суд, але “ці рішення не є найвдалішими, оскільки ведуть до подальшої ескалації, а не до миру”.
++15:44++МКС відкриє представництво в Україні: у Гаазі підписали угоду
Міжнародний кримінальний суд відкриє представництво в Україні. Відповідну угоду підписали в  Гаазі генеральний прокурор України Андрій Костін і секретар МКС Пітер Льюїс.
Вранці в Брюсселі Костін на зустрічі з президенткою Європейського парламенту Робертою Мецолою також вказав на важливість створення спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності президента Росії Володимира Путіна. За словами генпрокурора, створення такого трибуналу необхідне для “завершення розбудови глобальної мережі відповідальності, адже, згідно з міжнародним правом, лише трибунал, який має міжнародний статус, може подолати імунітет чинного президента”.
++15:15++Винищувачі Hornet: Фінляндії не сподобався запит України
Міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен заявив, що не хоче жертвувати Україні винищувачі Hornet, попри її прохання про такі літаки.
Фінляндія замінює свій застарілий парк Hornet на винищувачі F-35, але поставка перших з них займе два-три роки, пише Reuters. 
++14:55++
Росія значно втратила підтримку у світі, заявив канцлер ФРН Олаф Шольц (Olaf Scholz) перед початком саміту ЄС у Брюсселі. “Прикладом цього є рішення Генеральної Асамблеї ООН. Зрозуміло, що є один спосіб гарантувати мир, і це якщо Росія виведе війська”, – сказав він.

Continue reading...