Хто такий Володимир Кара-Мурза?

222
0
SHARE

У Росії критика Кремля, обвинуваченого у держзраді, поширенні «фейків» про російську армію і в співпраці з «небажаною» організацією, засудили до 25 років колонії
Володимир Кара-Мурза – російський опозиційний лідер та відкритий критик президента РФ Володимира Путіна. Разом зі своїм колишнім наставником Борисом Нємцовим Кара-Мурза відіграв ключову роль у переконанні Конгресу США в ухвалі новаторського закону про санкції проти корумпованих російських чиновників і порушників прав людини. Московський міський суд засудив його до 25 років колонії. Звинуватили у державній зраді, поширенні «фейків» про російську армію і в співпраці з «небажаною» організацією. У США і Британії вже відреагували на вирок.
У березні 2022 року, через кілька тижнів після початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну, під час виступу перед законодавцями США у штаті Арізона Володимир Кара-Мурза звинуватив «диктаторський режим у Кремлі» у скоєнні «воєнних злочинів».
Чоловік заявив, що зрозумів, куди Володимир Путін приведе Росію ще в грудні 1999 року, коли тодішній прем’єр-міністр відкрив меморіальну дошку на честь жорсткого ексрадянського лідера Юрія Андропова на будівлі колишнього штабу КДБ.
Але це було закономірно для Кара-Мурзи, який довго злив Кремль, перш ніж критикувати війну Росії проти України.
Історик за освітою неодноразово застерігав західних лідерів від «умиротворення» Путіна, порівнюючи «методичний багаторічний демонтаж демократії та свободи» з тим, що чинив фашистський італійський диктатор Беніто Муссоліні.
Разом зі своїм наставником Борисом Нємцовим, який був убитий у 2015 році, Кара-Мурза зіграв провідну роль у переконанні Конгресу США в ухвалі новаторського закону щодо санкцій проти корумпованих чиновників і порушників прав людини в Росії, включно з наближеними до Путіна людьми.
Його робота з просування «закону Магнітського» 2012 року, який дає президенту США повноваження заморожувати американські активи російських урядовців і бізнесменів, звинувачених у грубих порушеннях прав людини, і блокує їм доступ до фінансових ринків США, могла ледь не коштувати йому життя двічі.

Continue reading...