"Розстріляли, зґвалтували, а тепер затопили". Як Херсон потерпає від повені після підриву ГЕС

159
0
SHARE

Без їжі людина може прожити більше місяця, а без води – декілька діб. Більша частина живого організм. – Новости – Херсон – евакуація
Херсон вже четвертий день заливає водою після підриву окупантами Каховської ГЕС. Тисячі людей стали заручниками своїх домівок в ході екологічної катастрофи. Тим часом РФ продовжує обстрілювати землі та місця евакуації населення. Про водну катастрофу та рятувальні операції – нижче у репортажі РБК-Україна.
Без їжі людина може прожити більше місяця, а без води – декілька діб. Більша частина живого організму складається з води. Вона є як життєво необхідною, так і навпаки. Вчинивши жорстокий злочин – підрив Каховської ГЕС, – за чим пішло затоплення тисяч людських домівок, Росія силою води влаштувала екоцид в південних регіонах країни.
Під час повномасштабної війни українські річки неодноразово допомагали нашому війську зупиняти російські атаки. Водні об’єкти ставали перепоною для наступу армії противника. Здавалось, навіть природа за нас. Але цього разу вода завдала нищівного удару.
Десятки тисяч людей та тварин опинились в заручниках водної катастрофи. Сьогодні ми їдемо по Херсону, який, ледве оговтавшись після дев’яти місяців окупації, зіштовхнувся з новим випробуванням – потопом.
Дорога прокладається маршрутами розбомблених будівель та здертими білбордами. Поки РФ тримала місто під своїм контролем, на них були проросійські лозунги про дружбу двох країн. Сьогодні росіяни « по-дружньому » затопили південні регіони України.
Близько 40 тисяч осіб потребують евакуації з населених пунктів, що були затоплені внаслідок підриву російськими окупантами дамби Каховської гідроелектростанції, повідомила заступниця генерального прокурора України Вікторія Литвинова.
« На підконтрольній Україні території евакуації підлягає понад 17 тисяч людей, українська влада вже розпочала евакуацію. Крім того, на непідконтрольній Україні території мають бути евакуйовані близько 25 тисяч наших людей, про яких зовсім не думає так звана окупаційна « влада », – сказала Литвинова.
Голова херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін додав, що під водою перебуває 600 квадратних кілометрів Херсонської області, з них 32% – правобережжя та 68% – лівий берег.
Евакуюють людей з правобережних сіл Миколаївка, Ольгівка, Львово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове.
В’їжджаючи в Херсон, ми бачимо людей, які нібито живуть звичайним життям. Магазини і кав’ярні відкриті, хтось відпочиває з пляшкою пива, хтось – прямує з пакетом після робочого дня. « Суха » частина міста нічим не відрізняється від « допотопного часу ». Тільки на дорогах побільшало автобусів та причепів з човнами, які прямують на евакуацію.
Рухаючись за ними, ми виїхали на височину міста і побачили як цілі райони лягли під воду.

Continue reading...