Home Ukraine Україна — українською WP: На Генасамблеї ООН Байден спробує переконати світ підтримувати Україну у війні,...

WP: На Генасамблеї ООН Байден спробує переконати світ підтримувати Україну у війні, але це буде важко

89
0
SHARE

Хороша новина в тому, що лідери Росії і Китаю не приїдуть в Нью-Йорк, тож президенти США і України зможуть влаштувати собі прямий діалог з Глобальним Півднем.
Президент США Джо Байден має чіткий порядок денний для щорічної зустрічі світових лідерів на Генеральній Асамблеї ООН цього тижня в Нью-Йорку. Він хоче зберегти потужну глобальну підтримку України. Але виконати це завдання буде складно, особливо цього року.
Українські посадовці сподівалися приїхати до Нью-Йорка цього тижня, щоб заявити про значні успіхи в літньому контрнаступі. Але укріплені російські війська перешкоджають зусиллям досягти значного прориву, і обидві сторони продовжують зазнавати великих втрат.
«Вплив війни на ціни на продовольство і енергоносії посилив заклики в країнах, що розвиваються, до врегулювання конфлікту шляхом переговорів. А підтримка серед американської громадськості зменшується, оскільки частина Республіканської партії критикує вартість військової допомоги, яка оцінюється в 73 мільярди доларів», – пише Washington Post.
Видання пише, що допомогти Байдену спробує український президент Володимир Зеленський, який також відвідає Нью-Йорк, щоб підвищити обізнаність про російські звірства і підкреслити, що вторгнення Кремля порушує найсвятіший принцип ООН – суверенітет кордонів. Лідер України сподівається, що цей посил об’єднає всі держави, які бояться примусу з боку сильнішого сусіда.
«Президент Байден з нетерпінням чекає на те, щоб почути точку зору президента Зеленського на все це, а також щоб підтвердити світу, США, американському народу свою рішучість в збереженні ролі лідера світу в підтримці України», – заявив у п’ятницю радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван.
Важливою стрілою в сагайдаку Байдена стане відносно низька відвідуваність Генасамблеї головними супротивниками Америки. Владімір Путін, ордер на арешт якого видав Міжнародний кримінальний суд, не прилетить до Нью-Йорка, так само як і лідер Китаю Сі Цзіньпін і його головний дипломат Ван І.
Washington Post пише, що Генеральна асамблея ООН, яку неформально називають «суперкубком світової дипломатії», дає найкращу можливість для країн, що розвиваються, висловити свою стурбованість світовими подіями.

Continue reading...