Home Ukraine Україна — українською Світовий капітал: кому належать найбагатші компанії світу

Світовий капітал: кому належать найбагатші компанії світу

139
0
SHARE

Вже другий рік поспіль кількість мільярдерів у світі скорочується – турбулентні часи вразили як держави, так і окремі компанії
На сьогоднішній день, 1% людей світу володіють половиною світового багатства, що підкреслює зростаючий розрив між багатіями та рештою населення.
Найбагатшою людиною у 2023 році визнано Ілона Маска
Згідно з опублікованим звітом швейцарського фінансового конгломерата Credit Suisse, на вершині того, що вони називають “глобальною пірамідою багатства”, знаходяться 59,4 мільйонів людей зі статком не менше 1 мільйона доларів, сукупне багатство яких становить $128,7 трлн.  Понад 40% світових мільйонерів живуть у США, за ними йдуть Японія з 7% і Великобританія з 6%.
Згідно із звітом Міжнародної консалтингової компанії Global Wealth Report, загальні статки долларових мільйонерів у 2023 році склали $454,4 трлн.
Найдорожчі компанії світу
Apple є найдорожчою компанією у світі з оцінкою у $2,7 трлн.
Незважаючи на технологічний спад останніх 2 років, спричинений зростанням процентних ставок та уповільненням продажів, Apple зберегла своє перше місце. Значною мірою це сталося завдяки рекордним доходам і здоровому споживчому попиту на iPhone, які приносять близько половини загального доходу компанії.
Слідом за Apple йде Microsoft. На відміну від Apple, Microsoft зіткнулася з повільнішим зростанням прибутків протягом року через нижчий попит на персональні комп’ютери та виснажливий вплив сильного долара США. Загалом, близько 50% своєї продукції  компанія продає закордоном.
У 2023 році, згідно з котируванням на фондових біржах у жовтені місяці, в клубі компаній з ринковою капіталізацією в трильйон доларів залишилось лише 6 компаній.
Топ 10 компаній за найбільшою капіталізацією у 2023 році
1. Apple $2,7 трлн (США)
2. Microsoft $2,3 трлн (США)
3. Saudi Aramco $2,2 трлн (Саудівська Аравія)
4. Alphabet $1,6 трлн (США)
5. Amazon $1,3 трлн (США)
6. Nvidia $1,0 трлн (США)
7. Berkshire Hathaway $803 млрд (США)
8. HSBC Holdings plc $778 мрд (США)
9. Tesla $775 млрд (США)
10. Meta $765 млрд (США)
Нафтовий гігант Saudi Aramco є третьою найбільшою публічною компанією у світі з капіталізацією $2,2 трлн.

Continue reading...