Що чекає на Україну взимку: ситуація на фронті, атаки по енергетиці та ймовірні блекаути

208
0
SHARE

Яка буде ситуація в Україні взимку 2023-2024 – прогнози експертів, розвідки, влади. Чи будуть обстріли, атаки по енергетиці, що буде на фронті – читайте новини 1+1 (ТСН.ua).
Окупанти можуть влаштовувати комбіновані ракетно-дронові атаки по Україні в холодну пору року. Ворожий терор може набути ще більших масштабів, попереджав президент. Однак влада переконує, що готова і продовжує готуватися до непростого періоду.
На українців узимку 2023-2024 року чекає нова хвиля російського ракетно-дронового терору по енергетичній інфраструктурі. Водночас на фронті очікується певне затишшя, яке втім не завадить подальшому просування ЗСУ.
Що відбуватиметься взимку на фронті та про можливі нові ракетно-дронові атаки читайте на ТСН.ua.
Зауважимо, що росіяни не відмовилися від своєї тактики енергетичного терору України. Зокрема, 22 жовтня загарбники обстріляли одну з теплоелектростанцій компанії ДТЕК. А в ніч проти 25 жовтня атакували дронами територію неподалік від Хмельницької АЕС. І це далеко не останні ворожі атаки, про що свідчать попередження від розвідки, влади та експертів.
Наприкінці осені-взимку на фронті можливе певне затишшя і це очікувано у зв’язку із несприятливою погодою: холод, дощі і сніг. Як прогнозує військовий експерт Роман Світан, через дощі стане практично неможливо рухатися на східному фронті – на Луганському, Донецькому напрямку та частково у східній частині Запорізького фронту.
« Вже зараз відбувається заморожування цієї частини фронту, ми це чудово бачимо. Східна частина Запорізького фронту після того, як ми вирівняли фронт, перейшла вже в режим активної оборони. Донецький та Луганський напрямки також переходитимуть у цей режим », – сказав Світан.
Водночас ЗСУ зможуть просуватися на заході Запоріжжя та на Херсонському напрямку, які менш схильні до поганої погоди. Експерт переконує, що жодного « заморожування » просування у напрямку Токмака не буде.
Коментуючи вплив погоди на бойові дії, речник Східного угруповання військ Ілля Євлаш пояснив – якщо в холодну пору року ґрунт на фронті залишиться мерзлими, то ним зможе їздити важка техніка. Якщо будуть тумани, це не дозволятиме використовувати безпілотники.
« Та й авіації, як армійській, так і тактичній, звісно, значно складніше вести бойові дії », – додав Євлаш.
Росіяни взимку не наступатимуть – таку оцінку дав військово-політичний оглядач групи « Інформаційний спротив » Олександр Коваленко.
« Вони будуть імітувати певні наступальні дії, але для повноцінного наступу на будь-якому напрямку у них сил немає », – переконаний експерт.
На його думку, російські загарбники переважно воюватимуть будуть в обороні: « Тобто будуть постійно відступати, а Сили оборони України продовжать свій тиск ». Водночас, за прогнозами Коваленка, ЗСУ навіть взимку продовжать свій контрнаступ на Запорізькому та Донецькому напрямках.
 « Мені здається, що ми будемо південніше Токмака станом на грудень 2023 року. А якщо бути взагалі оптимістом, то думаю, що зможемо бути взагалі біля Мелітополя або Азовського узбережжя », – оцінив оглядач.
Зауважимо, міністр оборони України Рустем Умєров у середині жовтня запевнив, що ЗСУ забезпечені всім необхідним, щоб продовжувати наступальні дії взимку. Він також сказав, що партнери держави взяли на себе нові « позитивні зобов’язання » щодо військової допомоги.
Розвиток подій на фронті взимку залежить від погоди, розповів політконсультант Дмитро Васильєв: « Якщо це холодна погода з малою кількістю снігу, то також будуть досить непогані умови для наступальних дій (ЗСУ – ред.

Continue reading...