Вступ України до ЄС: Брюссель відкриває для України офіційні переговори, але не все так просто

178
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Єврокомісія рекомендує країнам-членам блоку відкрити для України офіційні переговори про вступ. Проте фінальне рішення ухвалюватиметься на саміті ЄС в у грудні, й є небезпека, що Угорщина може його заблокувати. Як вийти з глухого кута, читайте ᐅ новини 1+1 (ТСН.ua).
Єврокомісія рекомендує відкрити офіційні переговори про вступ до ЄС для України та Молдови на саміті в грудні. Проте технічно процес запуститься лише після виконання Києвом всіх рекомендацій.
У середу, 8 листопада, Єврокомісія (ЄК) у своєму щорічному звіті про розширення надасть зелене світло для України та Молдови щодо початку офіційних переговорів про вступ до ЄС. Це друга велика сходинка на шляху до нашого членства. Перша була подолана 23 червня 2022 року, коли Україна та Молдова отримали статус кандидата на вступ до ЄС. 
Остаточно рішення щодо відкриття офіційних переговорів про вступ України та Молдови ЄС ухвалить на своєму саміті 14-15 грудня. А от технічно, за повідомленнями європейських ЗМІ, вони будуть відкриті в березні 2024 року. Проте лише після виконання Україною ще трьох із семи рекомендацій ЄК щодо антикорупції, деолігархізації та внесення змін до законодавства про нацменшини. Хоча, як зазначають експерти, якщо буде політична воля країн-членів, Брюссель може розпочати офіційні переговори про вступ навіть у разі часткового виконання цих рекомендацій. 
Проте, звичайно, якщо якась країна, наприклад Угорщмна, не заблокує це політичне рішення. А Віктор Орбан це вже пообіцяв зробити. Чи може Україна стати заручницею торгів всередині ЄС? Що означає для нас рішення Брюсселя про відкриття офіційних переговорів про вступ? Та як далеко Україна від фактичного вступу до ЄС? Про це ТСН.ua розпитав експертів на Українському Центрально-Європейському Форумі (UCEF) у Львові, організованого Радою зовнішньої політики «Українська призма». 
Рішення ЄК, яке очікується в щорічному звіті про розширення, можна дійсно назвати історичним. Ще в жовтні ТСН.ua повідомляв, що це рішення політичне, і ЄС його вже ухвалив. Власне про це й був знаковий візит президентки ЄК Урсули фон дер Ляєн 5 листопада до Києва. Проте Україні ще доведеться добре попрацювати.

Continue reading...