Home Ukraine Україна — українською Полонений правозахисник Буткевич зник у російській каральній системі

Полонений правозахисник Буткевич зник у російській каральній системі

168
0
SHARE

У російському полоні зник український правозахисник, журналіст і військовий ЗСУ Максим Буткевич, повідомляє BBC Україна.
У російському полоні зник український правозахисник, журналіст і військовий ЗСУ Максим Буткевич, повідомляє BBC Україна.
З кінця серпня 2023 року про місце перебування Буткевича нічого не відомо ні його адвокату, ні батькам. Листи й посилки, надіслані до нього у СІЗО Луганська, повертаються.
Через загрозу переслідування з Росії виїхав адвокат правозахисника Олександр Федулов. Він єдиний, хто зміг побачитися з Максимом під час полону.
Максим Буткевич пішов на фронт на початку вторгнення у 2022 році. До цього у нього не було військового досвіду, за винятком навчання на військовій кафедрі разом з отриманням філософської освіти.
У червні 2022 року він разом з іншими військовослужбовцями ЗСУ потрапив у полон у районі захоплених росіянами пунктів Золоте і Гірське Луганської області.
За понад рік батьки бачили сина лише кілька разів і лише на відео, які оприлюднювали російські ЗМІ. У серпні 2023 року побачили на фото. Його зробили журналісти Медіазони з засідання апеляційного суду над Максимом, який проходив у Москві.
Максим тоді перебував у Луганському СІЗО і був з судом на відеозв’язку.
“Схуд на кілька десятків кілограм. Вибито передній зуб. На питання, чи його не катують, відповів, що вже ні”, – розповідає про побачене Євгенія Буткевич, матір Максима.
Після того, як у березні 2023 року фейковий суд “ЛНР” виніс вирок правозахиснику – 13 років позбавлення волі – рідні та друзі Максима сподівалися на обмін.

Continue reading...