Речник делегації МКЧХ в Україні про російський Іл-76, полонених, доступ до них та ситуацію з обмінами

171
0
TEILEN

«Ми постійно намагаємося отримати доступ до 100% військовополонених. І на сьогодні у нас немає доступу до 100% військовополонених»
– У нас така практика, що на першому місці ми ставимо інтереси, власне, самих військовополонених і взагалі населення, яке не бере участі в конфлікті. А військовополонені вони є тими, що припинили участь в конфлікті. І тому, як правило, всі дії, які у нас відбуваються, ми непублічно обговорюємо зі сторонами конфлікту для того, щоб не нашкодити, власне, самим військовополоненим.
– Скажіть, будь ласка, чи зверталися до вас родичі людей, можливо, за ці останні дні, чиї прізвища були оприлюднені прокремлівськими медіа в телеграм-каналах, які нібито були на борту літака?
– У нас постійно звертаються родичі з пошуку зниклих безвісти. У нас станом на кінець третього кварталу минулого року таких звернень було 17 тисяч, тобто ми розшукуємо 17 тисяч. І я знаю, що в четвертому кварталі було також доволі багато таких звернень, тобто ця цифра явно більша, просто вона ще не порахована, тому що ще січень. І мені складно сказати, чи зверталися серед них ті, хто хотів дізнатися долю можливих тих людей, які нібито були призначені на обмін, чи це були нові звернення, але звичайно, що звернення йдуть в принципі зі звичайним потоком, і вони також були і вчора, і позавчора, щодня.
– Вони були і вчора, і позавчора, але ви не знаєте, чи пов’язано це з падінням літака?
– Так, це я не можу вам сказати.
– Це просто ви не можете сказати чи це справді невідомо, важко з’ясувати?
– Мені наразі це невідомо. В принципі у нас така практика, що ми…
Розумієте, йдеться про особисті дані людей. І, як правило, про долю цих людей ми повідомляємо тільки тим людям, які в нас відкрили справу з пошуку зниклих безвісти, а також повідомляємо Національне інформаційне бюро відповідної сторони, громадянами якої є розшукувані особи. Якщо вони хочуть спілкуватися із медіа, із іншими публічною особами, це їхнє право. Але ми їм обіцяємо, що без їхньої згоди ми жодного слова не будемо говорити про їхніх близьких і рідних, які перебувають у полоні.
– А от суто по процедурі, якщо людина побачила ім’я свого родича, батька, чоловіка от в цих списках, і ця людина в полоні, цей чоловік чи батько, то за процедурою куди можна звертатися, щоб принаймні дізнатися про долю цієї людини? Я вже кажу от конкретно на тлі цієї новини, що впав літак і нібито там були українські військовополонені.
– Розумієте, тут багато є нюансів. Якщо залежить від того, чи, наприклад, людина, яка розшукує свого зниклого безвісти родича, точно знає, що ця людина є в полоні, що цей статус підтверджено. Тобто механіка така. Вперше вони звертаються до нас… Спочатку це приймало запити Центральне агентство з розшуку, тепер ми ці запити приймаємо в межах кожної з делегацій в Росії і в Україні. І ми порушуємо справу з пошуку зниклого безвісти.

Continue reading...