Home Ukraine Україна — українською Спільне майно подружжя: як розподілити спадщину після смерті

Спільне майно подружжя: як розподілити спадщину після смерті

154
0
SHARE

Роз’яснення дала юристка.
В Україні питання спадщини регулюються відповідним законодавством. Але часто бувають ситуації, коли спадщину необхідно розподілити. Юристка компанії Prikhodko&Partners Тіна Клецько розповіла, як розподілити спадщину після смерті одного із подружжя.
Клецько пояснили, що положення СКУ зазначають майно, що було набуте за час існування офіційно зареєстрованого шлюбу належить кожному із членів подружжя на праві спільної сумісної власності (ст. 60 СКУ).
Положення ЦКУ зазначають, що частка у праві спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах, тобто за законом та за заповітом.
«При цьому один із членів подружжя має право заповідати свою частку у спільному майні іншим особам, а не конкретно другому із подружньої пари (чоловіку чи жінці)», – сказала вона.
Юристка зазначила, що після смерті одного із подружжя, відкривається спадщина тільки на майно, яке належало спадкодавцю особисто, відповідно частка іншого із подружжя в об’єкті, який є спільним сумісним майном, не входить до складу спадщини.
«Під час оформлення спадщини нотаріус обовʼязково перевіряє чи майно могло набуватися у власність спадкодавця за рахунок спільної сумісної власності та чи інший член подружжя (спадкоємець) має право спадкувати таке майно», – пояснила експертка.

Continue reading...