Home Ukraine Україна — українською В Україні перед Великоднем сталося "диво" з яйцями: хто збив ціни на...

В Україні перед Великоднем сталося "диво" з яйцями: хто збив ціни на важливий продукт

95
0
SHARE

На ринок тиснуть проблеми з експортом
Чому на Великдень не дорожчають яйця
В Україні під Великдень, який віряни православного обряду цього року святкують 5 травня, — справжнє диво з яйцями. Зазвичай попит на яйця перед святом зростає. Відповідно, товар дорожчає. Але не тепер.
“Зростання цін не буде, щобільше, яйця продовжують дешевшати”, — каже виконавчий директор Асоціації “Союз птахівників України” Сергій Карпенко. Чому так відбувається та що буде з цінами на яйця далі, — розбирався “Бізнес-Телеграф”.
Ринок вже “тренувався” на витримку на католицький Великдень, 31 березня. Тоді ціни на яйця не зросли. Але вірян римського обряду в Україні менше, ніж православних. Тому експерти припускали, що ближче до початку травня продавці можуть спробувати переписати цінники. Але, схоже, ці прогнози не збуваються.
Феномен пояснили надлишком продукції на ринку. Хоча минулого року виробництво яєць і скоротилось на 6% (до 11317 млн штук), попит впав ще більше. Виробників не врятував навіть експорт. За даними Державної митної служби, у 2023 році наші компанії відвантажили на зовнішні ринки яєць у шкаралупі майже 49 000 тонн, а без шкаралупи — 8 700 тонн. Це в півтора раза більше, ніж у 2022 році.
Від католицького Великодня минув місяць. Що змінилося на ринку яєць? Ціни продовжують знижуватися.
Станом на 25 квітня десяток яєць “Ясенсвіт” в “Новусі” коштував 42,29 гривні, в “Ашані” — 46,9 гривні. Для порівняння: в березні за такий лоток яєць просили в “Новусі” 50,99 гривні, а в “Ашані” — 55,3 гривні.
За даними Держстату, в березні яйця в Україні подешевшали, порівняно з лютим, на 16,4%.

Continue reading...