Home Ukraine Україна — українською Злочинець чи борець за правду? Хто такий Джуліан Ассанж і в чому...

Злочинець чи борець за правду? Хто такий Джуліан Ассанж і в чому його звинувачують

103
0
SHARE

Джуліан Ассанж став відомим у всьому світі після зливу секретної інформації спецслужб та уряду США. Засновник Wikileaks уже 5 років перебуває у британ.
Джуліан Ассанж став відомим у всьому світі після зливу секретної інформації спецслужб та уряду США. Засновник Wikileaks уже 5 років перебуває у британській в’язниці суворого режиму, намагаючись уникнути екстрадиції до США.
Детальніше про Джуліана Ассанжа та його скандальний проєкт Wikileaks – у матеріалі РБК-Україна.
Під час підготовки використовувалися: публікації The Wall Street Journal, Reuters, інформація Wikipedia.
Зміст:
Хто такий Джуліан Ассанж: факти з біографії
Wikileaks: які секретні документи зливала організація
Загрожує 175 років в’язниці. У чому звинувачують Ассанжа і де він зараз Хто такий Джуліан Ассанж: факти з біографії
Джуліан Пол Ассанж народився в австралійському місті Таунсвіл (штат Квінсленд) в 1971 році в сім’ї будівельника і художниці, проте батьки розійшлися ще до його народження.
Мати Джуліана виходила заміж ще двічі. Родина часто переїжджала, змінивши багато міст і шкіл, у підлітковому віці Ассанж із матір’ю оселилися у Мельбурні.
Джуліан навчався у Центральному Квінслендському та Мельбурнському університетах, вивчав математику, фізику та програмування.
Хакер
Вже до 16 років хлопець став просунутим хакером. Він обрав собі псевдонім Мендакс, використавши вираз давньоримського поета Горація splendide mendax (з лат. – благородний брехун). При зламі комп’ютерних систем дотримувався правила не виводити їх з ладу і не пошкоджувати дані, а ділитися інформацією.
У 20-річному віці Ассанжа вперше заарештували за злам центрального сервера канадської телекомунікаційної компанії Nortel Networks. Він визнав себе винним, але відбувся штрафом, оскільки збитки компанії були незначними.
У 1993 році він співпрацював з поліцією, надаючи технічну підтримку у переслідуванні обвинувачених у публікації та розповсюдженні дитячої порнографії.
У тому ж році Ассанж очолив один із перших інтернет-провайдерів Австралії Suburbia Public Access Network. Був модератором порталу, на якому ділилися порадами щодо комп’ютерної безпеки.
1997-го Ассанж у співавторстві з журналістом Сьюлетт Дрейфус випустив книгу про хакерів Underground.
За рік став співзасновником Earthmen Technology. Компанія займалася технологіями виявлення мережевих вторгнень і брала участь у розробці злому ядра Linux.
Робота на RT
2012 року Джуліан Ассанж кілька місяців працював на пропагандистському телеканалі РФ Russia Today.

Continue reading...