Героя України Трепака на позивний "Редут" призначено новим головою ССО: що про нього відомо

122
0
TEILEN

Командувачем ССО призначено Олександра Трепака на позивний Редут.
Військовий у четвертому поколінні
Бригадний генерал з величезним бойовим досвідом, Герой України, кавалер двох орденів Богдана Хмельницького, колишній командир третього полку спеціального призначення ім. князя Святослава Хороброго, офіцер Командування Сил спеціальних операцій, командир оборони Донецького аеропорту та справжній кіборг. Все це про Олександра Трепака, якого сьогодні, 9 травня, президент України Володимир Зеленський призначив командувачем ССО.
Попереднього голову Сил спеціальних операцій Сергія Лупанчука було звільнено. Відповідні укази опубліковані на сайті очільника держави.
Олександр Трепак народився 15 вересня 1976 року у Вінниці, в родині військовослужбовця. Обрав військову кар’єру після закінчення школи, таким чином підтримавши родинну традицію — став військовим у четвертому поколінні. Мріяв стати десантником, та оскільки аеромобільного факультету на той час в Україні не було, вступив до піхотного військового навчального закладу, освіту здобув в одеському училищі. Під час офіцерської служби обіймав різні посади в розвідувальних підрозділах Збройних Сил України та прослужив у кількох видах розвідки: військовій, радіорозвідці та інформаційній.
З 2008 року проходив службу у лавах 3-го окремого полку спецпризначення, штаб якої розташований у Кропивницькому, де став командиром загону спеціального призначення.
З квітня 2014 року Трепак брав участь в Антитерористичній операції на сході України. За спогади побратимів, він неодноразово виявляв мужність, героїзм та вміле командування підлеглими.
Того ж року, разом із кількома розвідувальними групами Олександр Трепак відбув у район міста Бахмут, де спільно з підрозділами спецпризначення, охороняв Центр забезпечення бронетанковим озброєнням та базу зберігання стрілецької зброї в селі Парасковіївка (Бахмутський район) Донецької області.
7 червня 2014 року поблизу міста Бахмут група спецпризначення розпочала операцію з пошуку та евакуації важко пораненого командира Центру забезпечення бронетанковим озброєнням, полковника Володимира Чобітка. Трепак на чолі підгрупи з 8 бійців захопив блокпост сепаратистів на в’їзді у місто та протягом трьох годин утримував його, забезпечивши коридор безпеки для доставки другою підгрупою командира Центру до місця евакуації вертольотом.

Continue reading...