Home Ukraine Україна — українською Освіта та участь школярів у сталому розвитку: як поширювати екосвідомість серед молоді

Освіта та участь школярів у сталому розвитку: як поширювати екосвідомість серед молоді

130
0
SHARE

Усі події в Україні та світі за останній час, найголовніше, огляди, аналітика та прогнози, читати українською
Наприкінці квітня завершився освітній конкурс від Epson «Втілення цілей сталого розвитку на рівні школярів», учасниками якого стали 114 українських шкіл. Захід об’єднав вчителів та учнів у пошуку ідей, спрямованих на розв’язання актуальних екопроблем сучасності, зокрема відповідального споживання природних ресурсів. 

Спроможність молодого покоління розуміти й впроваджувати принципи екологічності та сталого розвитку є ключем до майбутнього нашої планети, переконані члени журі конкурсу. Експерти поділились, як поширювати екосвідомість серед школярів та яку роль у цьому відіграє освіта.  

Наприкінці квітня завершився освітній конкурс від Epson «Втілення цілей сталого розвитку на рівні школярів», учасниками якого стали 114 українських шкіл. Захід об’єднав вчителів та учнів у пошуку ідей, спрямованих на розв’язання актуальних екопроблем сучасності, зокрема відповідального споживання природних ресурсів. Спроможність молодого покоління розуміти й впроваджувати принципи екологічності та сталого розвитку є ключем до майбутнього нашої планети, переконані члени журі конкурсу. Експерти поділились, як поширювати екосвідомість серед школярів та яку роль у цьому відіграє освіта.   Чи достатнім є сучасний рівень екологічної освіти в українських школах На думку , станом на сьогодні рівень екологічної освіти в українських школах залишає бажати кращого. У широкому зрізі практичних навичок у школярів є недостатньо. Залучення учнів до екозаходів здебільшого обмежується одноразовими акціями, а не системною роботою. Оскільки розвиток екосвідомості має починатися з молодшого шкільного віку, необхідно не лише навчати дітей, але й залучати батьків, оскільки діти навчаються на прикладі. Вчителі також мають бути зразком для наслідування: якщо вони закликають дітей сортувати відходи або економити електроенергію, то ці принципи мають втілюватись і у позакласний час. Через приклади від дорослих діти набувають знань та навичок набагато ефективніше.
«Учні повинні розуміти значущість екозаходів, до яких вони долучаються. Просте прибирання території школи від сміття, але без ґрунтовних пояснень не сприятиме підвищенню екосвідомості молоді»«Учні повинні розуміти значущість екозаходів, до яких вони долучаються. Просте прибирання території школи від сміття, але без ґрунтовних пояснень не сприятиме підвищенню екосвідомості молоді»
Марія Байляк підкреслює, що важливість екологічної освіти підтверджена законодавством.
«Закон України «Про повну загальну середню освіту» включає екологічну компетентність до переліку ключових компетенцій особистості. Її формування, так само як і будь-якої іншої, відбувається за участю учнів, батьків та педагогів на засадах педагогіки партнерства».«Закон України «Про повну загальну середню освіту» включає екологічну компетентність до переліку ключових компетенцій особистості. Її формування, так само як і будь-якої іншої, відбувається за участю учнів, батьків та педагогів на засадах педагогіки партнерства».
Тетяна Засєкіна Яких трансформаційних змін потребує сучасна освіта для більшої екологічної спрямованості На рівні нормативного й навчально-методичного забезпечення передбачені необхідні й достатні умови для повноцінного здобуття екологічної освіти. У державних стандартах освіти чітко прописані вимоги, які гарантують можливість формування екологічної освіти у змісті усіх навчальних предметів. Незалежно від того, чи йдеться про уроки мовно-літературної галузі, природничі предмети чи математику, завжди є час і місце для розгляду та дослідження екологічних питань, переконана .
«Один з недоліків полягає у тому, що кожен учитель зазвичай надає перевагу власним предметним знанням, вважаючи вивчення наскрізних питань, таких як екологічні або підприємницькі, певним додатковим навантаженням, яке не завжди сприймається як обов’язкове.

Continue reading...