Home Ukraine Україна — українською Сценарії війни: чи зможуть росіяни просуватися далі і до чого готується путін...

Сценарії війни: чи зможуть росіяни просуватися далі і до чого готується путін у 2025 році

95
0
SHARE

Усі події в Україні та світі за останній час, найголовніше, огляди, аналітика та прогнози, читати українською
«М’ясні штурми» росіян на Донбасі – це як гра ва-банк перед повним виснаженням ресурсів, що буде неминучим у 2025 році, вважають деякі українські оглядачі. Цієї версії не виключають і їхні колеги на Заході. Оскільки тактика «тисячі порізів» для виснаження противника, яку нав’язала росія, так само діє і проти неї.

Що відбувається із військовим потенціалом рф та чи вистачить путінській армії сил на подальше просування в Україні ? UA.News зібрало оцінки аналітиків про реальні можливості кремля для продовження війни.

Україна і росія не мають військових ресурсів для проведення масштабних наступальних операцій один проти одного, йдеться у свіжій доповіді розвідувального управління Пентагону. Наголошується, що обидві сторони рухаються до тупикової ситуації, повідомляє деталі документа Bloomberg.Агентство військової розвідки дійшло висновку, що ЗСУ, як і раніше, не мають достатньо боєприпасів, щоб зрівнятися з росіянами, які щодня можуть вистрілювати близько 10 тис. артилерійських снарядів. Ситуація не врівноважилася навіть після того, як Конгрес США розблокував військову допомогу у квітні. ЗСУ залишаються здатними до оборонних операцій, але не зможуть розпочати масштабних контрнаступів принаймні протягом шести місяців, вважає американська розвідка.Але й у росії, яка нав’язала стратегію виснаження України, недостатньо сил, щоб «загрожувати глибшим просуванням на територію, що утримується ЗСУ, наприклад, у Харків».На відміну від західних аналітиків, українські оглядачі вказують на все ж таки поступове і вже помітне виснаження окупаційних військ. Так, військовий експерт Олександр Коваленко переконаний, що оборонна стратегія України себе повністю реалізувала.«У російських окупантів лише один активний напрям – Торецько-Покровський, на якому вони можуть собі дозволити стабільний наступ. При цьому на ньому сконцентровано одразу дві групи військ – «Південь» та «Центр», а результати просування на тлі такої концентрації військ – мінімальні. Чи хтось хоче сказати, що просування угруповання понад 100 тисяч особового складу на глибину 35 кілометрів за рік – це шедевр і приклад наступальних кампаній?», – запитує оглядач.Він наголошує, що захоплення територій окупантам дається колосальною ціною. Зокрема у 2024 році у ворога були рекордні втрати – як в особовому складі, так і в техніці (артилерії, автотранспорту, спецтехніки, засобів ППО тощо).Так, за даними Генштабу ЗСУ, втрати російських окупаційних військ з 1 січня по 31 липня 2024 р. становили: особовий склад – 219 480; танки – 2 416; ББМ – 5116; ствольна артилерія – 7 637; РСЗВ – 186; ППО – 282; автотранспорт – 10486; спецтехніка – 1436.За висновками Коваленка, виснаження противника через зростання співвідношення втрат із різницею у кілька разів проводилося успішно. Але у серпні, з початком Курської операції, розпочалася нова, несподівана фаза. Тобто, тепер виснаження йде також через співвідношення контрольованих територій.Диктатор путін під час зустрічі з іноземними ЗМІ у червні 2024 року натякнув, що кожного місяця гинуть або отримують поранення близько 10 тис. російських солдатів. Це набагато нижче західних оцінок, які вказують, що насправді щомісячні втрати армії рф у 1,5 рази вищі.

Continue reading...