Home Ukraine Україна — українською Битва за Бахмут. Хроніка оборони міста-фортеці (оновлюється)

Битва за Бахмут. Хроніка оборони міста-фортеці (оновлюється)

95
0
SHARE

Росія активно штурмує Бахмут та населені пункти поблизу нього з липня 2022 року. У грудні наступ посилився
Росія активно штурмує Бахмут та населені пункти поблизу нього з липня 2022 року. У грудні наступ посилився
Президент України Володимир Зеленський відвідав передові позиції українських військових на Бахмутському напрямку в Донецькій області і нагородив оборонців Бахмута, повідомила пресслужба голови держави 22 березня.
За повідомленням, голова держави заслухав доповіді про оперативну ситуацію і перебіг бойових дій на ділянці фронту.
«Маю честь сьогодні бути тут, на сході нашої держави, на Донбасі, і нагородити наших героїв, подякувати вам, потиснути руку. Подякувати за те, що захищаєте державу, суверенітет, схід України», – цитує Зеленського його пресслужба.
Президент вручив військовим державні нагороди. Зокрема, орден «Золота Зірка» отримав артилерист, капітан Ілля Вергун, якому присвоєно звання Героя України. Від 24 лютого 2022 року він бере участь у протистоянні збройній агресії Росії, безпосередньо керував протитанковими розрахунками під час звільнення міста Тростянця Сумської області, брав участь у стримуванні противника на Ізюмському напрямку. Підрозділи під його керівництвом і за особистої участі Іллі Вергуна знищили «велику кількість ворожої техніки», повідомили в ОП.
Крім того, за повідомленням, під час робочої поїздки в Донецьку область президент Зеленський відвідав госпіталь, у якому проходять лікування поранені українські військові, зокрема захисники Бахмута.
Існує реалістична ймовірність того, що російський наступ на Бахмут слабшає, частково це пов’язано з передислокацією російських сил в інші сектори, повідомляє Міністерство оборони Британії з посиланням на дані розвідки.

«Останніми днями українські війська розпочали локальну контратаку на захід від міста Бахмут у Донецькій області, що, ймовірно, послабить тиск на трасу Н-32 (маршрут постачання), яка перебуває під загрозою. Навколо центру міста тривають бої, українська оборона залишається під загрозою через з півночі та півдня», – йдеться у повідомленні.
За даними розвідки Британії, біля центру міста тривають бої, українська оборона залишається під загрозою через оточення з півночі та півдня.
«Однак існує реалістична ймовірність того, що російський напад на місто втрачає той обмежений імпульс, який він отримав, частково через те, що деякі підрозділи російського МО було передислоковано в інші сектори», – додають британські військові.
Російські війська ведуть наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках, минулої доби українські сили відбили 114 російських атак на східній ділянці фронту, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

«На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив наступальні дії в районах Новобахмутівки, Новокалинового, Красногорівки, Степового, Бердичів, Авдіївки, Сєверного, Водяного, Первомайського, Мар’їнки та Побєди – успіху не мав. Майже 20 невдалих спроб наступу було здійснено ворогом в районі Мар’їнки. Ворожих обстрілів зазнали Ласточкине, Бердичі, Орлівка, Авдіївка, Тоненьке, Георгіївка, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Вугледар на Донеччині», – йдеться у повідомленні.
У штабі зазначають, що на Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії у районах населених пунктів Кремінна, Діброва, Білогорівка та Веселе, також з артилерії обстрілював райони низки населених пунктів.
За даними Генштабу, на Бахмутському напрямку війська РФ продовжує ведення наступальних дій, українські захисники цілодобово відбивали численні російські атаки в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Іванівське, Бахмут, Кліщіївка та Майорськ.
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється.
Російські військові продовжують ведення наступальних дій на Бахмутському напрямку, проте втрачають наступальний потенціал, повідомив у вечірньому зведенні 21 березня Генеральний штаб Збройних сил України.
«Противник не припиняє спроб захопити місто, втрачаючи значну кількість живої сили, озброєння і військової техніки. Наші захисники цілодобово відбивають численні атаки окупантів в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Григорівка та у північній частині Бахмута», – йдеться в повідомленні.
У Генштабі додали, що, крім Бахмутського, загарбники продовжують вести наступальні дії на Лиманському, Авдіївському, Мар’їнському і Шахтарському напрямках, але найзапекліші бої тривають за Бахмут і на Авдіївському напрямку.
«Російський агресор продовжує застосовувати звичну для нього тактику терору цивільного населення, обстрілює житлові квартали, а також об’єкти критичної інфраструктури. За добу противник завдав чотири ракетних і 24 авіаційних удари, а також здійснив понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Існує загроза завдання ворогом ударів по всій території України», – йдеться у зведенні.
Російські штурмові групи намагаються просуватися з околиць до центру Бахмута, оборона триває, заявив командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський.

«На Бахмутському напрямку постійно знищується ворожа техніка, жива сила противника та ворожі склади. Штурмові групи ворога намагаються просуватися з околиць до центру міста, але Сили оборони працюють і знищують їх 24/7. Артилерія 24-ї бригади ім. Короля Данила завдає потужних ударів по позиціях ворога. А десантники 80-ї бригади стримують штурми противника не даючи йому просунутись вперед», – написав він у телеграмі.

За словами Сирського, вздовж всієї лінії фронту в зоні відповідальності Східного угруповання військ йдуть інтенсивні бойові дії.
Російські війська наступають на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках, українські захисники на цих напрямках відбили понад 120 атак, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

За даними штабу, на Куп’янському та Лиманському напрямках противник безуспішно намагався прорвати оборону українських військ – вів безуспішні наступальні дії у напрямку Новоселівського, з артилерії обстріляв райони 11 населених пунктів вздовж лінії бойового зіткнення.
Читайте також: Легендарний комбат «Купол» розповів про втрати на фронті і його покарали: чи це правильно під час війни
«На Бахмутському напрямку окупанти не припиняють штурмові дії міста Бахмут. В той же час наші воїни відбили атаки противника в районах населених пунктів Богданівка, Іванівське, Предтечине та Північне. Обстріляні Міньківка, Васюківка, Залізнянське, Бахмут, Григорівка, Іванівське, Олександро-Шультине, Диліївка, Нью Йорк, Оріхово-Василівка, Привілля та Часів Яр Донецької області», – йдеться у повідомленні.
На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках війська РФ безуспішно намагаються наступати в напрямку населених пунктів Бердичі, Авдіївка, Сєверне, Первомайське та Новомихайлівка Донецької області, а на Запорізькому та Херсонському напрямках – обороняються.
Російські сили намагаються створити умови для оточення Авдіївки, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

«19 березня український Генштаб повідомив, що російські війська наступали в напрямку Бердичі (10 км на північний захід від Авдіївки), що вказує на те, що російські сили, ймовірно, просунулися на захід від Красногорівки (9 км на північ від Авдіївки) і захопили Степове (на захід від Красногорівки). Російські війська, ймовірно, посилюють темпи бойових дій на північ від Авдіївки, намагаючись створити умови для оточення населеного пункту, і, як повідомляється, залучають у цьому районі більшу кількість авіаційних підрозділів для підтримки цих операцій», – йдеться у звіті.

Аналітики зауважують, що загальний російський весняний наступ, ймовірно, наближається до кульмінації, і російські сили, можливо, активізують зусилля, щоб досягти навіть незначних успіхів, перш ніж вони втратити ініціативу.
За даними Інституту вивчення війни, на тлі повідомлень про збільшення темпів російських операцій навколо Авдіївки російські війська досягли незначних успіхів у Бахмуті та його околицях – вони, ймовірно, досягли додаткових успіхів у південно-західному та північному Бахмуті, а також на північний захід від міста між Богданівкою та Хромовим.

Continue reading...