Home Ukraine Україна — українською Антон Дробович про ініціативи президента щодо відзначення 8-9 травня, соціологію та «побєдобєсіє»

Антон Дробович про ініціативи президента щодо відзначення 8-9 травня, соціологію та «побєдобєсіє»

158
0
SHARE

«9 травня – у цьому році соціологія показує найнижчу підтримку за всі роки. Росія отруїла пам’ять про Другу світову війну»
Відтепер 9 травня спільно з державами ЄС Україна відзначатиме День Європи. Указ підписав президент України Володимир Зеленський. А законопроєктом пропонує відзначати 8 травня День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам’яті, розповів в етері програми Радіо Свобода «Свобода Live», що це означає для України.
– 8 травня офіційно в Україні відзначається Днем пам’яті та примирення. Наразі президент України Зеленський пропонує, щоб це був День пам’яті і перемоги над нацизмом. Можете пояснити, будь ласка, детальніше різницю у цих формулюваннях? І що це загалом змінює для суспільства?
– Власне, в указі, який пропонує президент, також є ще блок, що на 9 травня пропонується відзначати День Європи, як в Європі заведено. І по змісту це буде те, що ми з 2015 року і так відзначаємо. Тобто ми вшановуємо всіх жертв війни, ми розповідаємо про внесок всіх народів і всіх учасників антигітлерівської коаліції і шануємо перемогу над нацизмом як ганебним явищем в історії людства.
Відповідно, 9 травня буде Днем Європи. По-перше, у відповідно до історичної правди, бо 8 число в усьому світі, в більшості країн Європи відзначається як День перемоги. Ну і, власне, День Європи, як і має бути. Бо зараз він є в нас календарі, але його ніхто не відзначає, бо це якась незграбна дата. Третій тиждень травня – ніхто про нього не знає. А Європи – так само відзначають 9 травня День Європи.
– Як ви загалом ставитеся до нинішніх ініціатив президента? Чи є вони вчасними? І чому такі ініціативи не були у попередніх урядів, у попередньої влади? Як думаєте, чи готове суспільство до того, щоб 9 травня відзначати День Європи?
– Справа в тому, що, на думку Інституту національної пам’яті, це логічний і давно назрілий крок. Тому що вже майже вісім років ми послідовно відстоюємо цю позицію. І ми тішимося, що і уряд, і Офіс президента сприймають цю позицію та поступово наближають українське суспільство на офіційному рівні принаймні до європейських практик вшанування нашого внеску у перемогу в Другій світовій війні.
Я думаю, що раніше великою мірою це не можна було зробити.

Continue reading...